U ČEMU JE KVAKA?

VIDEO: U Rijeci se gradi najskuplja cesta u Hrvatskoj: 456 milijuna kuna za samo 3 kilometra!

Idi na originalni članak

Najskuplja cesta dosad građena u Hrvatskoj: 152 milijuna kuna za kilometar

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

U Rijeci se čeka početak izgradnje nove ceste duge 3 kilometra, a izgradnja svakog kilometra stajat će 152 milijuna kuna. Tako gledano, bit će to najskuplja cesta dosad građena u Hrvatskoj.

Povezat će takozvanu Zagrebačku obalu u riječkoj luci sa zaobilaznicom na čvoru Škurinje. Na nju se čeka godinama, novac je osiguran, a danas su pali i potpisi na ugovore.

Posao je dobio hrvatsko-bosansko-slovenski konzorcij.

“Ta cesta zapravo gotovo nikamo ne dira zemlju, nego ide ili ispod zemlje tih 1300, 1400 metara, kada izađete van, ide na vijadukt”, rekao je Josip Purić, predsjednik Uprave GP Krk.

Prolazit će kroz strogi, gusto naseljen centar grada pa je iznimno zahtjevna. Kada krenu radovi, na trasi će biti 300 radnika.

“Rok za završetak je 30 mjeseci, a uvođenje u posjed očekujemo u roku od 70 dana od danas”, kazao je Jasmin Bučo, direktor Euroasfalta za EU.

Za usporedbu, cijena izgradnje samo jednog kilometra Pelješkog mosta s pristupnim cestama košta 100 milijuna kuna, a ovdje 152 milijuna.

“Brutalno je skupa, naizgled, znači radi se o cesti koja je duljine 3 kilometra. To stvarno spada u red najskupljih cesta u RH,kompleksnost ceste koja je cijela u objektima zapravo je i razlog te cijene”, rekao je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta

Projekt ceste star je 18 godina, a za razvoj riječke luke važan je baš kao i produbljenje morskog dna na terminalu Jadranska vrata. Za oba projekta potpisani su ugovori teški 554 milijuna kuna.

“Šlag pripada onom ministru koji uspije otvorit radove, a to je ministar Oleg Butković, ja mu se zahvaljujem iako to baš možda u ovom trenutku nije oportuno s obzirom na situaciju u kojoj živimo, ali meni su interesi Rijeke uvijek ispred interesa dnevne politike”, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP).

Rijeka bi u prometnom smislu po završetku ceste mogla odahnuti.

“Nije predizborni trik, to sam rekao i u svom govoru, znači da je netko uložio žalbu, raspisan je natječaj krajem 2018.-e godine, javni natječaj i on je trajao malo više od godinu dana, da je bilo uloženih žalbi na odluku o odabiru mi danas ne bi bilo ovdje, ali sutra i preksutra kad počne službena kampanja mi više nećemo potpisivati”, kazao je ministar Oleg Butković (HDZ).

Da nije bespovratnog europskog novca, o cesti D 403 u Rijeci bi se i dalje moglo samo sanjati.

Maja Brkljača/RTL Danas

Exit mobile version