OLAKŠANJE

Video |U RIJECI UVIJEK DRUGAČIJE! Bili smo u Dječjoj bolnici gdje roditelji s bolesnom djecom mogu biti 24 sata

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Dulje posjete moguće su zbog dobre epidemiološke situacije

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Dok je nedavno jedan od očeva, očajan što ne može biti uz svoje bolesno dijete, kampirao pred bolnicom u Pakracu, a zatim i pred zagrebačkom Klaićevom, u Rijeci je situacija drukčija.

Klinike za pedijatriju i kirurgiju na Kantridi dozvolile su roditeljima da uz djecu budu 24 sata, a u Zavodu za intenzivno liječenje djece, posjeti roditelja su s preporučenih 15 minuta produljeni na čak sat vremena.

“Činilo nam se da tih 15 minuta stvara veću traumu kod djece i veće nezadovoljstvo kod roditelja pa smo u dogovoru s bolničkim stožerom odredili jednosatni posjet, s tim da opet pazimo da posjete roditelja nisu u isto vrijeme, nego ih raspoređujemo”, rekla je Jelena Roganović, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Majka jednog od pacijenata, Martina Rojnić za RTL kaže da je mogućnost dužeg prisustva za njezinog sina, onkološkog bolesnika, pravo olakšanje. “Spavamo kraj njega i on u svakom trenutku pogledom zna da je roditelj kraj njega i to je njemu najvažnije. Pokazuje puno puno veću suradljivost i što je najvažnije manje se boji. Zna da su roditelji tu, što god da treba napravit da su mama i tata blizu”, poručila je Rojnić.

Dulje posjete moguće zbog dobre epidemiološke situacije

Pravila su, kažu u KBC-u Rijeka, svima jasna pa tako i za one koji su uz svoje dijete 24 sata. “Da jedan zdravi roditelj i skrbnik bude cijelo vrijeme uz dijete isti. I nema posjeta, nema miješanja. Znači vi imate zabranjene posjete, međutim, imate stalno jednog roditelja 24 sata. S tim je zadovoljena, znači, i forma i kvaliteta. A zatvorili smo Kliniku do te mjere da nemamo nikakvih mogućih ulazaka sa strane”, izjavio je Harry Nikolić, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka.

Iz Rijeke poručuju da nije riječ ni o kakvom neposluhu, nego o procjeni u skladu s odlukama Stožera, a ovdje je to moguće s obzirom na dobru epidemiološku situaciju i prostor bolnice, što potvrđuje i Alen Rožić, ravnatelj KBC-a Rijeka. “Praktički svaka prostorija, svaka soba ima direktni ulaz iz parka, sa terase ili sa zajedničkih balkona, tako da je naš stručni tim procijenio da su ovakve mjere primjerene. Mislimo da treba imat razumijevanja prema onim ustanovama, koje zbog prostorne i druge organizacije moraju poduzimati nešto strože mjere”, rekao je Rožić.

Ida Balen

Exit mobile version