OBRAZOVANJE U RIJECI

Video | U riječkim školama seks nije tabu-tema; Evo što mladi Riječani kažu o seksualnom odgoju u učionicama!

Prema novom istraživanju 9 od 10 ispitanika misli da je djeci potreban seksualni odgoj, a gotovo 80 posto bi ga uveo kao obavezan predmet

Više u videoprilogu RTL-a:

“Voljela bih pričati o vršnjačkom nasilju i nasilju u vezama. Unutar veza, pošto je dokazano da jedno od troje ljudi unutar veza doživi nasilje”, kaže učenica osmog razreda Ivona Brezovec.

“Znam da je curama nepoželjno da ih bilo koji dečko dira. Da, njima je to u biti više igra, a nas to uznemiri i nije nam baš ugodno”, kaže učenica osmog razreda Lorena Adrić.

“Mislim da bi bilo dobro da prije počnemo pričati o takvim temama, seksualnom odgoju i o LGBT pravima”, kaže učenica osmog razreda Petra Garaj.

Građanski odgoj u Rijeci od 2016. godine

Ovo nije sat seksualnog nego građanskog odgoja, kojeg je Rijeka, prva u Hrvatskoj, u škole uvela 2016. Ali većina profesora koji predaju taj predmet samoinicijativno odgaja i seksualno educiranu djecu.

Nedavno je provedeno istraživanje, dvije godine je trajalo, da se vidi koliko su učenici zadovoljni građanskim odgojem i učenici su dali 4.53 ocjenu, to je dakle, petica. Isto tako većina njih s kojima smo razgovarali kažu da oni žele da se na nastavu uvede i seksualni odgoj.

Uz učenje o odgovornom seksualnom ponašanju, kontracepciji i razdvajanju fizičke od psihičke spolne zrelosti, uči se pravima oba spola. Učenici kažu da o tim temama nisu razgovarali na drugim satovima i da te teme profesori izbjegavaju.

Većina želi seksualni odgoj u školama

Profesorica građanskog odgoja u riječkoj školi Gornja Vežica inače predaje povijest. Seksualni odgoj u školama je, kaže, neophodan.

“Radila sam neko vrijeme i u srednjoj školi, u kojoj su bile pretežno cure. Definitivno smatram da je to potrebno. Imali smo i neželjene trudnoće u mladoj dobi, tako da smatram da je potrebno”, kaže profesorica Građanskog odgoja Tihana Pavlek.

A tako, prema istraživanju agencije IPSOS, misli većina. Čak 78 posto uvelo bi seksualni odgoj kao obavezni predmet, a devet od deset ispitanih smatra da bi država to trebala osigurati.

“Svaka edukacija je dobra, iako nisu oni baš tako alfa beta, ono, kao što smo mi bili, više su upućeni u to Ali da li se drže nekih normalnih , neke odgovornosti prema samima sebi”, kaže Riječanin Branko Klobučar.

“Djeca bi o tome trebala na vrijeme saznati. Mislim da to ne bi trebala biti tabu tema ni za roditelje ni za djecu”, kaže Riječanka Karmen Vukorepa.

Mnogim roditeljima seksualnost je još uvijek tabu tema

Ali mnogim roditeljima seksualnost je još uvijek tabu tema.

“Možda neka djeca ne pričaju ni s roditeljima puno o tome pa bi bilo dobro, pošto je škola odgojna ustanova. Najbitnije što sam naučila je  da žene imaju jednaka prava kao muškarci. I u vezi nasilja da nisu dobra i da nitko nema pravo nikoga dirati bez dopuštenja”, kaže učenica osmog razreda Dora Grego.

“Naučila sam kako raspoznati svoja prava, prepoznati kad se netko loše ponaša prema meni i zauzeti svoj stav u nekim situacijama”, kaže učenica osmog razreda Karin Klasan.

Ove djevojke kod kuće imaju čvrstu podlogu i roditelje s kojima mogu o svemu razgovarati. No mnoga su djeca nemaju pa su često žrtve seksualnog uznemiravanja. “Vrlo često i jako mi je žao što većina njih to ne zna prepoznati, a još manje se obraniti”, kaže učenica Petra Garaj.

Ovdje profesori ne vjeruju da će seksualni odgoj u Hrvatskoj uskoro biti školska svakodnevica. Makar to značilo da će djeca biti prisiljena učiti na vlastitim, često, bolnim greškama, donose RTL Vijesti

Ida Balen/RTL Vijesti

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari