NEĆE BITI OTKAZA

U riječkom KBC-u 82% procijepljenih, što će biti s necijepljenima?

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Od 1. listopada svi zdravstveni djelatnici morat će imati Covid potvrde ili negativan test. Riječki KBC odluku dočekuje sa visokim stupnjem procjepljenosti svojih djelatnika

Vlada je ovu mjeru donijela kako bi se svela na minimum mogućnost zaraze ljudi u bolnicama. Riječki KBC odluku dočekuje sa visokim stupnjem procjepljenosti svojih djelatnika.

“U samoj ustanovi je cijepljeno 72% svih zaposlenih i ako tome dodamo one koji su preboljeli ili su se naknadno cijepili u Nastavnom zavodu, neke objektivne procjene su da je taj broj procijepljenih negdje oko 82%”, kaže Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Ravnatelj KBC-a Alen Ružić naglašava da o otkazima onih koji se ne žele cijepiti nema govora.

Više u VIDEOPRILOGU:

Noinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: MLADEN SRIĆA

“Oni koji ne budu imali covid potvrde će se testirati na tjednoj osnovi a ja moram reći da smo mi i dosada provodili periodična testiranja u skladu sa preporukama našeg tima za prevenciju bolničkih infekcija”, dodaje ravnatelj Ružić.

Iako zasad riječki KBC nema detaljne provedbene upute pripremljena je administrativna podloga za prikupljanje detaljnih podataka.

“Tako da ne očekujemo nikakve probleme i vjerujemo da će sve pripremne radnje biti provedene na vrijeme i da će možda sama ova aktivnost u nekima biti poticaj da se cijepe – koji su ionako namjeravali”, kaže Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Bilo bi poželjno da se svi zaposleni u sustavu zdravstva, bili oni zdravstveni ili nezdravstveni djelatnici cijepe, poručuje čelnica sidikata zdravstva Hrvatske.

“Ne samo zbog sebe i svojih obitelji nego i zbog korisnika naših usluga, dakle zbog bolesnika , sigurno ne prisilom nego na dobrovoljnoj osnovi , dakle cijepiti se ili ne cijepiti je područje djelovanja strukovnih udruga”, mišljenja je Radmila Čahut Jurešić, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske

Iz sindikata kao organizacije koja radi na zaštiti i promidžbi radno socijalnih prava, kažu: “reagirat ćemo ukoliko se pojavi bilo koji oblik represije od strane poslodavca prema zaposlenicima koji se iz bilo kojih razloga ne žele cijepiti”.

“Dakle ako se radi eventualno o otkazu ugovora o radu, premještaju ili mobingu – zbog toga što osoba je uvjerenja da se osoba ne želi cijepit – sindikat će dati svu svoju pravnu zaštitu”, dodaje Radmila Čahut Jurešić za Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari