U SUBOTU U „ZAJCU“: Riječki pijanist međunarodne reputacije Goran Filipec svira „Lisztomaniju“ i predstavlja svoj nagrađivani CD

Filipec će izvesti dva slavna Lisztova djela: Sonatu za klavir u h-molu te Grandes études de Paganini

https://www.youtube.com/watch?v=spGaegTnJwA

Jedan od najistaknutijih hrvatskih pijanista međunarodne reputacije Goran Filipec u riječkom će HNK Ivana pl. Zajca održati klavirski recital pod nazivom „Lisztomanija“ u subotu, 5. studenoga 2016. s početkom u 20 sati. Potom će, u 21.00 sat biti upriličena promocija njegova nagrađenog CD-a „Paganini Studies” u izdanju Naxos Recordsa.

Iako nastupa na koncertnim pozornicama diljem svijeta, Goran Filipec uvijek se rado vraća u rodnu Rijeku. Na subotnjem koncertu koji nosi naziv prema terminu što ga je skovao njemački pjesnik Heinrich Heine, a potom i Ken Russell njime naslovio svoj film u kojem je slavnog skladatelja i pijanističkog virtuoza Franza Liszta prikazao kao svojevrsnu pop zvijezdu svoga doba, Filipec će izvesti dva slavna Lisztova djela: Sonatu za klavir u h-molu te Grandes études de Paganini.

goranfilipec

Kada je riječ Sonati u h–molu dovoljno je navesti ono što je Richard Wagner napisao njenu autoru: “Sonata je prekrasna, veličanstvena, delikatna, duboka, plemenita i neusporediva – ona je uzvišena poput Tebe.” Grandes Etudes de Paganini zapravo je ciklus od od šest Lisztovih etida na Paganinijeve teme što ih je posvetio Clari Schumann.

CD „Paganini Studies” nagrađen je plaketom i diplomu Grand prix du disque za najbolji snimak Lisztove glazbe što ih je Goranu Filipecu dodijelilo je Društvo Franz Liszt iz Budimpešte. U obrazloženju nagrade, između ostalog, stoji: „Goran Filipec osjetljivo oblikuje note i vjerno prati svaku od Lisztovih uputa o tempu, dinamici i znakovima, donoseći izvedbu kojom bi i sam Liszt bio zadovoljan.“

Goran Filipec našao se tako na popisu dobitnika ove prestižne nagrade na kojem su i slavni Vladimir Horowitz, Lazar Berman, Ferrucio Busoni, Claudio Arrau, Zoltan Kocsis, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Berlinska filharmonija, Kraljevski filharmonijski orkestar i dr.

Nagrađeni su album glazbeni kritičari svjetskih medija ocijenili kao: savršen balans punoga zvuka, uz primjenu delikatnog dodira gdje je potrebno… ili zapanjujuće savršena kontrola… zatim virtuoznost, visoko majstorstvo, svježina i profinjena glazbena elokvencija podržana besprijekornim stilom i gracioznošću, te prirodno uranjanje u duh Franza Liszta pokazujući umjetničku zrelost.

Jeremy Nicholas je pak u časopisu Gramophone zaključio: „Tehnikom uz koju zaboravite koliko su ova djela zahtjevna za sviranje, Filipec ne samo da stvara uzbuđenje žive izvedbe, već to čini razoružavajućom razigranošću. Album je to koji može stajati visoko uz Graffmanov i Hamelinov.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari