POKUŠAJ MIRENJA

Video |Vatru između Grada Rijeke i vatrogasaca gasi glavni vatrogasni zapovjednik: ‘Napravit ćemo pravilnik, struka će biti zaštićena’

Idi na originalni članak
Foto: Riportal

‘Vatrogasni posao se treba cijeniti jer je vrlo opasan i zahtjevan. Vjerujem da ćemo pravilnikom dati sigurnost svim vatrogascima u RH’, kazao je Tucaković

Oglas

Heroji nacije postali su štrajkaši. Riječki vatrogasci su krenuli  u štrajk nakon što je propao pokušaj mirenja i dogovora s Gradom Rijekom oko njihovih zahtjeva za povećanjem osnovice plaća.

Riječki vatrogasci imaju jednu od najnižih vatrogasnih plaća u većim gradovima. Prvi su na liniji u požarima, potresima i poplava, a prosjeku sa svim dodacima zarađuju šest tisuća kuna. Traže povećanje osnovice od 12 posto, odnosno s 1875 na 2100 kuna.

Grad im nudi 10 posto pa dogovora nema. Iako štrajkaju, požare i dalje gase, ali ne izlaze na zadatke poput osiguranja različitih gradskih i sportskih događanja.

Vatru između Grada Rijeke i vatrogasaca gasi glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je ujedno bio gost RTL Direkta.

Više pogledajte u video prilogu:

“Stupio sam u kontakt s gradonačelnikom Grada Rijeke i sindikalnom povjerenikom. ŠtrajK koji se dogodio nije dobar, ali je najbitnije da su građani sigurni, da vatrogasci izlaze na intervencije te da sigurnost građana nije upitna. Očekujem u narednim danima da se sjedne za stol, da se dogovore i da se potpiše kolektivni ugovor jer to je najbolje rješenje za gradonačelnika, Gradsku upravu i vatrogasce. Vatrogasci rade težak posao. Vatrogasci su i na pandemiji, požaru, poplavi, imigrantskoj krizi i sada pomažemo oko izbjeglica i tu smo na raspolaganju građanima”, kazao je.

Na pitanje do kada bi ova situacija mogla trajati, Tucaković je odgovorio da se nada da će se uskoro postići dogovor.

Komentirao i zašto riječki vatrogasci imaju manju plaću od kolega iz drugih gradova.

“Različitost plaća s obzirom na minimalne standarde koje dobivaju vatrogasci i osnivači javnih vatrogasnih postrojbi su gradovi i ono najbolje da se dogodi je da se kolektivnim ugovorom donese osnovica i koeficijenti. Hrvatska vatrogasna zajednica priprema pravilnik o koeficijentima koji će se primjenjivati u slučaju da jedinice lokalne samouprave i pripadnici vatrogasnih postrojbi ne dogovore sporazum”, kazao je.

Kazao je i da pravilnik znači da će vatrogasci i vatrogasna struka biti zaštićeni.

Veći štrajk vatrogasaca u Hrvatskoj nismo vidjeli od 2011. i velikog prosvjeda ispred  Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Tucaković je komentirao je li ovaj riječki prosvjed uvod u neku veću pobunu vatrogasaca.

“Vatrogasni posao se treba cijeniti jer je vrlo opasan i zahtjevan. Vjerujem da ćemo pravilnikom dati sigurnost svim vatrogascima u RH”, kazao je.

Na pitanje kolika će se plaća garantirati pravilnikom, kazao je da će to biti ona plaća koja će biti određena za državne službenike i namještenike.

“U neto iznosu, ako računamo za koeficijent od 1 pa do 1,20 s osnovicom od oko 6 tisuća kuna”, kazao je.

Tucaković je komentirao hoće li biti novih ulaganja u vatrogasnu opremu i vozila.

“U zadnje 2 do 3 godine je pristiglo iz projekata i robnih zaliha preko 400 vozila koja su ušla u sustav vatrogastva. Planiram raspisati natječaj za osamdesetak šumskih vatrogasnih vozila, raspisuje se natječaj za 8 400 000 kuna vatrogasne opreme”, kazao je.

Komentirao je i što znači tvrdnja riječkih vatrogasaca da iako štrajkaju, požare i dalje gase, ali ne izlaze na zadatke poput osiguranja različitih gradskih i sportskih događanja.

“Bitna je sigurnost građana, intervencije, ne smije se dozvoliti da bude narušena sigurnost građana”, kazao je Tucaković.

Exit mobile version