Zoran Prodanović Prlja: Hvala ti živote za svibanj 2017.

Kada bismo govorili o neprikosnovenim simbolima grada na Rječini – sigurni smo da nitko, ama baš nitko s popisa onih živućih ne bi izostavio čovjeka koji je vjerojatno nositelj svega onog riječkog što volimo: riječke glazbe, riječkog mentaliteta, onog riječkog prkosa, ali i riječke duše.

Riječ je naravno o Zoranu Prodanoviću Prlji kojeg Riječani više nikada neće moći otrgnuti od slike navijačke rock ikone, baš na isti način kako ga nitko u Hrvatskoj nikada neće moći izostaviti s popisa onih rijetkih koji u hrvatskoj glazbi zaista nešto i znače.

Provokacija kao oruđe za promjene nabolje

Prlja nam je tog sunčanog dana na trenerskoj klupi na Rujevici ispričao mnoge stvari. Let 3, kao najmlađi potomak nekadašnjih Strukturnih ptica, kaže on, uspijeva stvarati trendove i donositi uvijek novu svježinu jer njega i drugu najvažniju kariku benda – Damira Martinovića Mrleta oduvijek pokreće – promjena:

– Ono što nas je uvijek tjeralo naprijed je želja da se uvijek mijenjamo i prilagođavamo vremenima kako dolaze, a da istovremeno ostanemo isti, rekao je Prlja i spomenuo kako ih osobito veseli što nemaju problem s odumiranjem publike jer se iz generacije u generaciju regrutiraju nova lica koja razumiju i ove nove, ali i one i starije poruke Leta 3., često provokativne poruke:

– Provokacija je jedno dobro oruđe. Po meni je jedna od obaveza umjetnika da svojim angažmanom pokušavaju neke stvari, svijet učiniti boljim. Nekada nije dovoljno u vodu baciti komadić stiropora ili kamenčić, nekada treba baciti jednu grotu da to dobro zapljusne i da se taj val osjeti u okruženju, drugim riječima – da poruka stigne u javni prostor i da se o njoj razmišlja.

O svibnju 2017.: hvala ti živote…

O tome kako je on sam i kao glazbenik, i kao navijač osjetio i doživio nogometni svibanj 2017. godine u Rijeci, mjesec u kojem je zajedno s Operom i orkestrom HNK Ivna pl. Zajca snimio i obradu pjesme „Način života“ koja je odjeknula iznad svakih očekivanja, Prlja je pun jedne posebne, i sjetne i jake emocije nekoliko puta ponovio – to je bilo nešto nezaboravno:

– Od same atmosfere u gradu, proslave Armadinog rođendana pa do snimanja s orkestrom u onom prostoru i na kraju do toga kako je izvedba odzvonila među ljudima – to je nešto što mogu opisati samo riječima jednog vinkovačkog benda – hvala ti živote…

Zašto je za Prlju Armada pravo čudo, kako je moguće navijati i kada voljeni klub gubi te koji su preduvjeti po njegovom mišljenju za jedan novi, uspješan ciklus HNK Rijeka pogledajte u nastavku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari