DRUŽENJE U JAVNOM PROSTORU

Video | VIKEND NA BRAJDI Koncerti, fina hrana, društvene igre… Pogledajte kako je bilo na Danima MO Brajda-Dolac!

Nizom besplatnih aktivnosti namijenjenih odraslima i djeci obilježeni su Dani Brajde. Više u video prilogu!

Organizatori su nastojali istražiti neke od novih mogućnosti za korištenje Tržnice Brajda koja je iz godine u godinu sve praznija

“Čim se javni prostor koristi, kada ga koristimo svi, onda prestaje biti mjesto samo nečega što je mračno, nečega što je loše, u biti evo i danas dijelimo prostor sa svim tim ljudima i sve funkcionira.”, ističe Marin Nižić iz Udruge Urbani separe za Kanal Ri.

Jedna od najposjećenijih aktivnosti bila je urbanistička šetnja kvartom od Brajde do Dolca.

“To nudi priliku ljudima da se sjete nekakve povijesti kvarta ali i da pričaju o nekakvim potencijalima i budućnosti te problemima koje vide u javnom prostoru.”, dodaje Nižić.

Uz koncerte, posjetitelji su uživali u izložbi, finoj hrani, društvenim igrama, umjetničkim radovima te radionicama za sve uzraste.

“Jako je lijep ambijent. Najviše mi se sviđaju djeca kako reagiraju, sve hoće da vide, pitaju, slobodni su. Ima divnih stvari, ima knjiga koje se dijele besplatno. Meni je najljepše što se daju prijedlozi što od ove tržnice očekuju ljudi da se napravi.”, kaže volonterka Milica Pulko.

Na sajmu ništa nije bilo na prodaju već je sve funkcioniralo kao buvljak.

Svoj štand na sajmu imala je i gradska knjižnica Rijeka koja uskoro postaje dio kvarta Benčić.

“Mi smo ovdje pripremili malo naših proizvoda, nekakvih promo letaka, isto tako smo pripremili knjige koje su funkcionirale kao jedan buvljak knjiga. Bilo je dosta zainteresiranih, bilo je i upita nekih i za knjižnicu i što radimo, tako da evo, jedno veselo druženje zapravo.”, kažw Tanja Badanjak iz Gradske knjižnice Rijeka.

Zanimljivo je bilo vidjeti i novinarsku redakciju koja je posjetiteljima nudila mogućnost pisanja na pisaćoj mašini kao u dobra stara vremena.

“Očito uz najmanji mogući napor se može dogoditi lijepa stvar. Mislim da je akcija super i da bi svakako se trebali puno više umrežavati, komunicirati, nuditi zajedničke sadržaje jer očito je ljudima u Rijeci jako malo potrebno da im se uljepša, obogati okolica.”, smatra Katarina Podobnik, urednica portala Art Kvart.

Uz predavanje Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja o povijesti riječkih tržnica za kraj dana placa se pretvorila u kino. U suradnji s Art-kinom prikazan je kratkometražni dokumentarni film „Izvorni sjaj“, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari