VIKEND PROGNOZA: Bit će sunčano i vruće uz poneki pljusak – Evo kad i gdje

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Pljuskova može biti već danas, u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, na zapadu, uz granicu sa Slovenijom te u Istri

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Znam, neki dan sam najavio malo dugotrajniju stabilizaciju, a sad opet spominjem pljuskove.

Mea culpa!

Na neki način mi meteorolozi smo poput onog dječaka koji viče Vuuuuk! i ovisimo o vašem povjerenju i strpljenju. S druge strane, mi to ne radimo, poput dječaka iz priče, kako bismo vas zafrkavali, već je naše poznavanje atmosfere ograničeno. Ono je nemjerljivo bolje nego što je bilo prije 100 godina, znatno je bolje nego prije 50 godina, dosta bolje nego prije 10 godina, ali još uvijek nedovoljno, i naravno, lošije nego što će biti za 10 godina.

A pri svemu tomu, lokalni su nam pljuskovi jedna od slabih točaka. No, da ne duljim… U idućim će satima anticiklona nad našim dijelom Europe slabjeti, odnosno tlak zraka će polako padati, vjetar okretati na južne smjerove, a vlaga u zraku rasti. Početak je to nove destabilizacije atmosfere.

Pljuskova zato može biti već danas, i to u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, na zapadu, uz granicu sa Slovenijom te u unutrašnjosti Istre. Prvenstveno na širem području Varaždina, Krapine, Zagreba, Karlovca, Ogulina, Delnica i Pazina. Tamo gdje ih bude, bit će samo kratki, iako mogu biti i jaki! Drugdje ostaje sunčano, suho i vruće, s temperaturom između 29 i 34 °C!

VIKEND NA JADRANU

Na Jadranu će subota biti djelomice do pretežno sunčana, najsunčanija u Dalmaciji. S druge strane, na sjevernom su dijelu poslijepodne i navečer mogući kiša te pljuskovi s grmljavinom. Zapuhat će umjereno jugo i jugozapadni vjetar, pa će vrijeme biti teško i sparno s temperaturom oko 33 °C.

U nedjelju promjenjivo oblačno uz malo veću mogućnost za kraće pljuskove, ali i dalje uz više sunčanih razdoblja. Pljuskovi su mogući duž cijele obale, no veća je vjerojatnost za njih na sjevernom dijelu i u unutrašnjosti Dalmacije. Temperatura će se malo spustiti, bit će uglavnom oko 30 °C tako da će biti ugodnije i podnošljivije uz umjerenu tramontanu.

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Sutra, u subotu, na kopnu će biti djelomice do pretežno sunčano i vruće. Temperatura će biti još malo viša nego danas, oko 32 °C, ali i vlaga u zraku će porasti pa će vrijeme biti sparno i teško. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalno će biti pljuskova s grmljavinom koji mogu biti još jače izraženi pa je moguća i tuča. Veća vjerojatnost za njih je na zapadu kopna te duž Podravine.

Nedjelja će biti nešto oblačnija, ali još uvijek bar djelomice sunčana. Još je veća vjerojatnost za pljuskove nego u subotu. Iako će oni biti lokalni, mogući su svuda na kopnu. Temperatura će biti malo niža i ugodnija nego u subotu, uglavnom oko 29 °C.

U svakom slučaju, vikend će biti povoljan za provesti na moru.

Subota će u cijeloj zemlji biti sparna i vruća, ali u većini krajeva sunčana i suha, samo ponegdje na kopnu i sjevernom Jadranu uz poneki pljusak. Nedjelja malo oblačnija, ali nešto podnošljivija po temperaturi, uz veću mogućnost za pljuskove.

Nikola Vikić-Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari