EVO DETALJA

Vikend Upoznavanja s EU: Putovanje kroz 30 godina jedinstvenog tržišta i Europe.Coffe Tour u Rijeci

Posredstvom Europe Direct Rijeka i Riječke razvojne agencije Porin, Rijeka će ovog vikenda, u subotu i nedjelju, 16. i 17. ožujka, ugostiti dvije jedinstvene manifestacije koje promoviraju pojedine programe i inicijative Europske unije.

Tako će Riječanke i Riječani ovu subotu i nedjelju moći obići manifestaciju “Obilazak jedinstvenog tržišta EU-a”, a u nedjelju se događanju pridružuje i jedinstveni „Europe.Coffe Tour“. Inače, Rijeka je prvi grad koji će iste dane ugostiti obje manifestacije pa vrijedi iskoristiti ovu priliku. Sva događanja će se odvijati na Trgu 128. brigade HV-a.

“Obilazak jedinstvenog tržišta EU-a”

“Obilazak jedinstvenog tržišta EU-a” održat će se u subotu i nedjelju, 16. i 17. ožujka od 10 do 19 sati.

S preko 447 milijuna građana i 23 milijuna poduzeća, jedinstveno tržište EU-a ponosno se ističe kao najveće jedinstveno tržište na svijetu. Danas, dok obilježavamo njegovu 30. godišnjicu, imamo priliku osvrnuti se na ostvarene rezultate i suočiti se s novim izazovima. Tijekom proteklih tri desetljeća, jedinstveno tržište EU-a omogućilo je slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala unutar granica Europske unije. To nije samo postignuće za sebe, već je jedno od najvećih dostignuća Europske unije koje je ojačalo njezin položaj u globalnom gospodarstvu. Fascinantno je saznati da čak 15% svjetske trgovine robom dolazi iz EU-a.

Građani Europske unije sada mogu studirati, živjeti, kupovati, raditi i umiroviti se u bilo kojoj državi članici, dok istovremeno mogu uživati u proizvodima iz cijele Europe. Međutim, važno je stalno unaprjeđivati i poboljšavati funkcioniranje jedinstvenog tržišta, s obzirom na njegovu ključnu ulogu u rješavanju trenutnih i budućih izazova u Europi.

Oba dana bit će obogaćena interaktivnim instalacijama koje će građanima omogućiti da otkrijete kako jedinstveno tržište EU-a utječe na njihove živote. Pripremljene su i razne aktivnosti, igre te nagrade.

„Europe.Coffe Tour!“

„Europe.Coffe Tour!“ održat će se u nedjelju, 17. ožujka od 10 do 14 sati.

“Zamislite se kako uživate u šalici kave dok razgovarate sa stručnjacima, postavljate pitanja o Europskoj uniji i aktivno sudjelujete u raspravama o njezinoj budućnosti, ali i da bolje razumijete važnost Europske unije u vašem svakodnevnom životu”, pozivaju organizatori na „Europe.Coffe Tour!“.

Europe Direct Rijeka koji djeluje unutar Riječke razvojne agencije Porin je dio Europe Direct mreže u Hrvatskoj i djeluje kao produžena ruka Europske komisije i pruža potporu u neposrednom protoku informacija vezanih za mogućnosti i prednosti koje su na raspolaganju građanima država članica EU – lokalnom stanovništvu na razini Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Cilj centra Europe Direct Rijeka je različitim aktivnostima približiti Europu ljudima na terenu i poticati ih na uključivanje u rasprave o budućnosti EU-a.

Više informacija o manifestacijama moguće je dobiti na e-mail ed-rijeka@porin.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari