LJETO U VIŠKOVU

Vikler 2024: Viškovski kulturni maraton ovoga ljeta donosi uzbudljive koncerte, predstave i filmske projekcije

Na konferenciji za medije održanoj danas u Kući halubajskega zvončara u Viškovu najavljen je „Vikler“, odnosno „Viškovski kulturni letnji ritam“. Riječ je o nazivu odabranom kako bi se pod njim objedinili različiti kulturni i zabavni programi koji će se tijekom ljeta održavati u Viškovu. O programu „Vikler“ te o ljetnim zbivanjima na prostoru Općine Viškovo govorili su ravnatelj Kuće halubajskega zvončara Dominik Damiš, programska voditeljica Kuće halubajskega zvončara Jelena Milić, direktorica TZ Viškovo Marina Jurić, te načelnica općine Sanja Udović.

Načelnica Udović pozdravila je prisutne te najavila krasnu temu i pozvala sve da ovog ljeta posjete Viškovo i uživaju u ljetnom ritmu.

Ravnatelj Dominik Damiš podsjetio je kako Kuća halubajskega zvončara pored one muzejske preuzima i neke druge uloge te postaje neka vrsta novog kulturnog centra, u kojem će se samostalno ili u suradnji s drugim organizatorima provoditi razni programi. U tom se smislu, rekao je, mogu promatrati i nadolazeći ljetni programi. 

Programska voditeljica Jelena Milić napomenula je kako se pojavila potreba za stvaranjem krovne manifestacije koja objedinjuje sve organizacije i organizatore s područja općine te njihova događanja. Tako ove godine po prvi puta predstavljamo VIKLER: Viškovski kulturni letnji ritam koji donosi koncerte, predstave, filmske projekcije i dječja događanja, najvećim djelom u KHZ-u, ali i na drugim prostorima unutar Viškova. 

Milić je posebno istaknula program Ljetni rasPUST koji se organizira u sastavu Viklera od 24. do 29. lipnja. Riječ je o prvom ljetnom dječjem kampu u prostoru KHZ-a, namijenjenom djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole. Polaznici mogu birati između čak tri modula, koje vode vrhunski pedagozi i stručnjaci. Djeca tako mogu upisati modul „Glazbena zvijezda“ i družiti se s jazz glazbenikom i multiinstrumentalistom Zoranom Majstorovićem te pedagoginjom i DJ-icom Mirelom Pašić. Mogu izabrati modul „Kreativac“ pod vodstvom umjetnika i dizajnera Saše Škorića koji je održavao likovne radionice diljem svijeta te muzejske pedagoginje Ivane Lučić ili pak modul „Zeleni superjunak“ kroz koji će se sjajno zabaviti s Natali Bosić, Teom Laszowski, Mirnom Gurdon i Dunjom Kodrnja. Osim toga, organizirani su i zajednički sadržaji za svu djecu, poput kviza i lova na blago s Marijom Rađom ili joge i filmskih projekcija. Prijave na Ljetni rasPUST su u tijeku, a sve potrebne podatke možete naći na stranici https://khz.hr/programi/ljetni-raspust/  Treba reći i kako će u sklopu Ljetnog rasPUSTa biti organizirani i koncert „Kišnih razdraganaca“ te nastup  Circus Circeros cirkusa.

Osim toga, Milić je najavila i novi festival Etno Ton, koji se ove godine odvija dva dana, a namjera je da narednih godina raste. 5. srpnja na Etno Tonu nastupaju grupa Veja te Zoran Majstorović i Aleksander Ipavec, a 6. srpnja Elis Lovrić i sastav Giipuja. 

Spomenula je i kako su se na ljetnom programu našle dvije filmske projekcije. Tako je klasik „Tko pjeva zlo ne misli“ na programu 18. srpnja, a popularan dječji film „Ljeto kad sam naučila letjeti“ 25. srpnja.

Direktorica TZ Viškovo, Marina Jurić, naglasila je kako ljetno doba donosi sa sobom opuštanje, sunčane i tople dane te ugodne, duge večeri. Jedna takva čarobna večer očekuje najmlađe, 21. lipnja u Kući halubajskega zvončara. Zabavno druženje u organizaciji Turističke zajednice općine Viškovo i Kuće halubajskega zvončara idealno će obilježiti završetak školske godine i početak ljetnih radosti. Zabava i druženje počinje već u 19,00 sati ispred Kuće halubajskega zvončara uz glazbu i najmanji cirkus na svijetu. Žongliranje, klauniranje, akrobacije i magiju koja će nasmijati i najzahtjevniju malu publiku izvesti će žonglerska skupina Čupakabra. Oni posebno zainteresirani moći će se okušati u radionici cirkuskih vještina i naučiti kako balansirati i žonglirati.

Dječja avantura se nastavlja u 20,30 sati kada kreće prava avantura, noćni lov na blago. Neustrašivi istraživači pronalaziti će tragove i rješavati zagonetke, a sve pod vodstvom Marije Rađe, stručnjakinje za skrivanje tajanstvenih predmeta i smišljanje teških pitanja. Za male kreativce tu je radionica oslikavanja torbi za plažu gdje će moći pustiti mašti na volju, dočarati svoje idealno ljeto i doma ponijeti rezultat svog rada. 

Park Kuće halubajskega zvončara bit će pozornica jedne od najpoznatijih i najpopularnijih predstava na čakavskom dijalektu: „Casabianca“. U petak, 26. srpnja s početkom u 20,00 sati Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca ponovno će do suza nasmijati publiku svih generacija koja će se zasigurno prepoznati u raznim životnim situacijama i karakternim osobinama tipičnog primorskog bračnog para Đurđe i Franka.

Savršeni glazbeni ugođaj ponudit će svojim koncertom Dražen Turina – Šajeta. Opatijski kantautor i pisac, osobito poznat po skladbama na čakavštini, nastupiti će na trgu ispred crkve sv. Mateja, 12. srpnja s početkom u 20,00 sati. Ljetna večer biti će ispunjena poznatih hitovima, kako na domaćem dijalektu, tako i na standardom jeziku, ali i humorom i šarmom koji čine koncerte ovog svestranog glazbenika prepoznatljivim.

Načelnica općine Viškovo Sanja Udović, zaključila je konferenciju za medije izrazivši uvjerenje kako će nas Kuća halubajskega zvončara tijekom godine nastaviti iznenađivati velikom količinom programa, pokrivajući njima širok raspon publike, od onih najmlađih do onih najstarijih. 

Sve novosti i informacije vezane uz „Vikler“ moći ćete pratiti na stranicama www.khz.hr kao i na stranicama https://visitviskovo.hr/

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari