150 GODINA TURIZMA

Vinskim vlakom iz Rijeke do Fužina! Pridružite se “Wine & Lake” šetnji jezerom Bajer i kušajte najfinija vina iz cijele Hrvatske!

Centralna proslava 150 godina turizma i gostoljubivosti općine Fužine od 14. do 16. lipnja osigurat će posjetiteljima neodoljivo putovanje u prošlost uz bogate vinske okuse te čak dva tematska vlaka iz Rijeke u subotu i nedjelju, poručeno je danas s konferencije za medije koja se održala u Fužinama.

„Cilj nam je prikazati kako su posjetitelji i prije stoljeća i pol prepoznavali vrijednosti kontinentalnih, planinskih krajeva koji im osiguravaju jedinstveno iskustvo i uživanje u prirodi.“, poručio je David Bregovac, načelnik Općine Fužine. Dodao je kako je nužno sustavno ulaganje resornih institucija kako bi se valorizirala ponuda domaćih ruralnih krajeva koji su česta destinacija posjetiteljima, posebno koji žele izbjeći masovni turizam i podržati razvoj održivog turizma.

Silvija Sobol, direktorica Ureda za turizam Općine Fužine predstavila je program koji će obuhvatiti niz sadržaja kako bi se uveličala vrijednost ove važne turističke obljetnice. Svečana sjednica Općine Fužine bit će uvod u programski dio centralne proslave 150 godina turizma i gostoljubivosti općine Fužine. Održat će se u petak, 14. lipnja uz nastup ženske klape Luka.

Subota i nedjelja će biti ispunjene atraktivnim aktivnostima za posjetitelje. U subotu, 15. lipnja, održat će se Wine&Lake walk, vinska pustolovina koja će uključivati šetnju uz jezero Bajer i kušanje vina iz različitih dijelova Hrvatske. Ova posebna vinska avantura trajat će od 12 do 18 sati kada će se predstaviti vinari iz cijele Hrvatske.

Na stazi dugoj 7 km bit će postavljeno pet vinskih stanica, od čega četiri uz jezero i jedna u centru Fužina. Čarobnu atmosferu jezera Bajer dodatno će upotpuniti nastupi uličnih glazbenika. Posjetitelji iz Rijeke mogu doći i posebnim vinskim vlakom koji polazi u 13:15 sati. Kupnjom povratne karte putem Eventima, posjetiteljima će, osim sudjelovanja na Wine&Lake gastro walk manifestaciji, biti omogućena i vođena tura te dodatne degustacije.

Sve posjetitelje od 17:30 sati zabavljat će grupa Impuls u centru Fužina, a bit će organizirano i praćenje utakmice Europskog prvenstva u nogometu na video zidu kada će se žustro bodriti naši Vatreni.

Ljubitelji rekreacije mogu uživati u obiteljskoj biciklijadi oko jezera Bajer. Svi zainteresirani za sudjelovanje u biciklijadi mogu iznajmiti bicikle u centru Fužina. Program će trajati do 23 sata, a povratak vinskog vlaka iz Fužina za Rijeku je u 22 sata.

Proslava će dosegnuti vrhunac u nedjelju, 16. lipnja, od 12 sati, kada će se održati rekonstrukcija povijesnog turističkog vlaka prema uzoru na dolazak prvih posjetitelja iz 1874. godine. Tada su izletnici sa Sušaka, Rijeke i primorskih naselja dolazili u Fužine uživati u svježem zraku i ljepoti goranskog kraja. Ove godine, posjetitelji će ponovno imati priliku stići vlakom iz Rijeke, a na željezničkoj stanici u Fužinama dočekat će ih nastupi Puhačkog orkestra Fužine i učenici Osnovne škole Ivanke Trohar.

Vlak iz Rijeke polazi u 11:15 sati, a dolazak je predviđen u 12 sati. Nakon glazbeno-zabavnog programa na željezničkoj stanici, slijedi šetnja do centra Fužina, gdje će posjetitelji uživati u scenskom prikazu „Prvi turisti“ u izvedbi glumačke ekipe HNK Ivana pl. Zajca. Scenski prikaz  prošlosti će se održati na pozornici ispred zgrade Pivarne (u centru Fužina).

 „Bila je gotovo nemoguća misija uprizoriti potpunu ili djelomičnu rekonstrukciju dolaska prvih turista u Fužine. Umjetnički sam oplemenio i začinio scenski prikaz kroz jednu ljubavnu priču koja će zasigurno naći put do publike i posjetitelja naše gorske rivijere te naglasiti važnost proslave ove važne turističke obljetnice“, kazao je Denis Brižić, prvak kazališta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, koji je režirao uprizorenje dolaska prvih turista. U uprizorenju, osim kazališta, Čavjanskih maškara i KUD-a Primorka Krasica, sudjeluju i Puhački orkestar Fužine, OŠ Ivanke Trohar, Udruga dr. Franjo Rački, kočijaš Ujo & konjić Lisac, grupa Gorani.

Nakon scenskog prikaza, program se nastavlja na glavnoj pozornici (igralište ispod brane) uz nastupe Puhačkog orkestra Fužine, zbora Vrelo, KUD-ova i vokalnih skupina. U centru Fužina posjetitelje očekuje i prezentacija hrvatskih vinara uz degustacije vina, a tijekom oba dana program će obogatiti ponuda domaćih OPG-ova. Karte za povijesni turistički vlak mogu se kupiti na željezničkom kolodvoru u Rijeci.

U godini kada općina Fužine obilježava 150 godina turizma, posjetitelje očekuju nezaboravna iskustva uz druženje s obiteljima i prijateljima u predivnoj prirodi uz raznovrstan program. To će biti još jedna jedinstvena turistička razglednica iz destinacije koja je oduvijek bila privlačna posjetiteljima, pružajući im nezaboravne uspomene i doživljaje. Detaljne informacije o programu potražite na Facebook stranici Tourist info Fužine i Instagram pageu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari