U FFRI-JU

Više od 150 srednjoškolaca iz PGŽ-a predstavilo završne projekte programa “Škola i zajednica”

Na završnom događanju fakultativnog predmeta “Škola i zajednica” (ŠiZ) koje se održalo na Filozofskom fakultetu u Rijeci, više od 150 učenika srednjih škola iz Primorsko-goranske županije predstavilo je rezultate svojih projekata koje su razvijali kao polaznici ovog programa građanskog odgoja i obrazovanja.

Škola i zajednica naime inovativni je program koji učenicima nudi jedinstveno iskustvo učenja kroz aktivno sudjelovanje u zajednici. Učenici samostalno istražuju i pronalaze rješenja za probleme u svojoj zajednici, razvijajući tako vrijedne vještine kritičkog razmišljanja, suradnje i aktivnog građanstva. Program se trenutno provodi u 70 srednjih škola, a pohađa ga više od 1600 učenika diljem zemlje.

U Primorsko-goranskoj županiji, koja je prva u Hrvatskoj uvela ovaj predmet, zastupljen je u 19 srednjih škola, uključujući škole na otocima i u Gorskom kotaru, pohađa ga ukupno 362 učenika u 24 skupine pod vodstvom 25 nastavnika.

Događanju su, uz autore kurikuluma i institucijskih nositelja projekta, Sveučilišta u Rijeci, Prve riječke hrvatske gimnazija i Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, prisustvovali zamjenik župana Petar Mamula, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, pročelnica UO a za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg te ravnatelji i ravnateljice srednjih škola u PGŽ-u u kojima se provodi ŠiZ.

„Počeli smo „šiziti“ i u drugim županijama, a nadam se da ćemo za koju godinu „šiziti“ i u cijeloj Hrvatskoj jer sve ono što se predlaže i uči kao tema i razmatra kao projekt u okviru ovog predmeta su teme od interesa i trebale bi biti u fokusu donosioca odluka, poput zaštite okoliša, beskućništva, a posebno mi je drago da moji Gorani raspravljaju i iseljavanju kao i brojnim drugim problematikama s kojima će se uključiti i dati prijedloge poboljšanja stanja u zajednici čiji su članovi“, rekao je zamjenik Mamula.

„Posebno me veseli da će učenike danas poslušati gradski i županijski čelnici, čuti njihov glas jer je to iskren glas koji daje nadu u bolje sutra i zdraviju zajednicu“, rekao je Boris Jokić, ravnatelj zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja koji je izrazio zadovoljstvo dinamikom kojom se ŠiZ razvija, ali i da se, kako je naveo, vratio na mjesto s kojeg je sve krenulo, a to je Primorsko-goranska županija.

Podsjetio je da se ŠiZ, pored naše, izvodi i u Zagrebačkoj te Krapinsko-zagorskoj županiji. „Ove tri županije su dokazale da jesu mjesta na kojima se može osmisliti i provesti drugačiju školu, a koju zaslužuju svi učenici u Hrvatskoj“, zaključio je Jokić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari