'OD IZVORA DO MORA'

Više od 50 volontera čistilo plažu Vila Nora u Rijeci, prikupljeno gotovo šest tona otpada!

Akcijom čišćenja plaže Vila Nora u Rijeci nastavljeno je ovogodišnje izdanje ekološkog projekta Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista Od izvora do mora koji promiče zaštitu vodnog bogatstva Hrvatske te potiče na primjereno odlaganje ambalažnog otpada. 

Čišćenju plaže Vila Nora, jedne od najljepših riječkih plaža, pridružilo se više od pedeset volontera u organizaciji Ronilačkog centra Marco Polo. Prilikom čišćenja volonteri su prikupili gotovo šest tona otpada, koji je nakon akcije zbrinut na odgovarajući način. 

Projekt je podržala Primorsko – goranska županija, a župan Zlatko Komadina, koji je nazočio akciji, izjavio je: „Pozdravljam ovu hvalevrijednu akciju uz zahvalu  organizatorima i roniocima volonterima. Rijeka je grad koji na obali ima industriju ali i prekrasne plaže, na kojima je, usprkos tom suživotu s industrijom, kvaliteta mora visoke kvalitete. Često ističem da je more jedan od naših najvažnijih i najvrjednijih resursa iz čega proizlazi i velika odgovornost i obveza za očuvanje Kvarnerskog akvatorija te usklađivanje gospodarskih aktivnosti uz more i na moru s najvišim ekološkim standardima. Upravo je naša Županija,  među prvima u Hrvatskoj, za svoj Prostorni plan provela stratešku procjenu utjecaja na okoliš, strogo vodeći računa da se kod planiranih zahvata moraju provoditi i za okoliš najpovoljnija rješenja. I na tome ustrajemo“.  

„Svjesni izazova ambalažnog otpada u okolišu, 2018. godine pokrenuli smo projekt Od izvora do mora kojim želimo skrenuti pozornost na važnost odgovornog upravljanja otpadom i čuvanja vodnoga bogatstva. Ovogodišnjim izdanjem projekta, zajedno s Konzumom i Jutarnjim listom, našim partnerima, čistili smo diljem Hrvatske – od Osijeka, Valpova, Bjelovara, Varaždina, preko Karlovca i Duge Rese sve do Čiova. Hvala svim gradovima i udrugama koji su prepoznali naš projekt i podržali ga, a naročito hvala našim današnjim domaćinima – Primorsko – goranskoj županiji i Ronilačkom klubu Marco Polo. Poruka projekta je da ambalažu treba pravilno odlagati, a ne bacati u okoliš“, izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria. 

Ovogodišnjem izdanju projekta pridružio se i Konzum kao partner te je Miljana Ljubić-Gojković, pomoćnica direktora Regije Zapad u Konzumu, izjavila: „Ponosna sam što se Konzum uključio u ovaj projekt i što smo dio hvalevrijedne inicijative koja promovira čišćenje područja uz hrvatske vode. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje podržavamo s ciljem zaštite okoliša i osiguravanja ljepše i zdravije budućnosti za generacije koje dolaze. 

Kao kompanija ulažemo velike napore kako bismo napravili stvarnu promjenu u zajednicama u kojima poslujemo te ćemo tim smjerom nastaviti i u budućnosti.“ 

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, koji je medijski partner i suorganizator ovogodišnjeg projekta Od izvora do mora izjavio je: „Jutarnji list ponosni je partner projekta Od izvora do mora od prošle godine. Iznimno mi je drago što nas je projekt Od izvora do mora, u koji se Jutarnji uključio prošle godine, danas doveo i u Rijeku. Nakon Osijeka, Trogira i Duge Rese, danas smo dobili priliku i ovu prekrasnu plažu na Kantridi učiniti ljepšom i čišćom. Prošle smo godine u 12 akcija s Coca-Colom pomogli da se iz prirode ukloni više od 16 tona otpada, a ove godine, kad nam se pridružio i Konzum, rezultati su još impresivniji. Zahvaljujem roniocima ronilačkog kluba Marco Polo koji su odvojili svoje vrijeme ove subote kako bi zaronili ispod površine mora i izvukli iz tog neprocjenjivog bogatstva sve ono što su nemarni pojedinci u njega odbacili“. 

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, samo upotrebom lakših boca, Coca-Cola je smanjila ukupnu upotrebu plastike za četvrtinu

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari