VIŠKOVO: Majevica- fešta od mladega leta odgođena za 12.svibnja

Zbog najavljenih izrazito loših vremenskih prilika manifestacija Majevica planirana za održavanje 5. svibnja odgađa se

Manifestacija Majevica – fešta od mladega leta održat će se u nedjelju, 5. svibnja od 14.00 sati na parkiralištu Milihovo. Dođite i zabavite se!

Majevicom se naziva prva nedjelja u mjesecu svibnju. Nekada su djevojke taj dan s nestrpljenjem iščekivale jer je bio običaj da tijekom noći mladići cvijećem ukrase prozor djevojke koja bi im se sviđala.

Pje rva „Majevica“ održana 2009. godine s ciljem oživljavanja starih običaja, očuvanja kulturno-povijesne baštine i tradicije našega kraja.

Nekada se prvu nedjelju u svibnju održavao posljednji ples prije Bele nedeje, a noć prije plesa mladići su djevojci koja im se svidjela ukrasili kuću majevicom i cijelu noć čuvali kuću kako nitko ne bi majevicu skinuo s krova, prozora, dimnjaka ili stabla.

Sramota je bila ako je djevojka umjesto majevice dobila broskvu, što je ujedno označavalo i da se ta djevojka zbog nekog razloga ne sviđa mladićima.

Zato se pjeva :

„Majevice, lepa nedejice,
Ti ćeš mane okrunit poneštru,
Al poneštru ale pod njun murvu.“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari