POVEĆAT ĆE ZAPOSLENOST

VIŠKOVO Najavljen početak radova na europskom projektu Radna zona Marišćina K-2

U Domu hrvatskih branitelja u Viškovu je danas održana početna press konferencija europskog projekta Radna zona Marišćina K-2 u Općini Viškovo”

Riječ je o projektu ukupne procijenjene vrijednosti 20.566.564,60 kuna od čega su prihvatljivi troškovi 15.154.628,60 kuna. Općini Viškovo je putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja Urbane aglomeracije Rijeka od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobreno 11.987.311,22 kune te dodatnih 1.583.658,69 kuna za sufinanciranje vlastitog učešća.

Početak radova najavili su općinska načelnica Sanja Udović i predsjednik Uprave GP Krk d.d. kao odabranog izvođača radova na ovom kapitalnom infrastrukturnom projektu.

Preduvjet daljnjeg snažnog gospodarskog razvoja Viškova

„Važan čimbenik poticanja i privlačenja investicija jest izgradnja poduzetničke infrastrukture kako bi se u potpunosti iskoristili postojeći potencijali i resursi. Upravo je izgradnja energetske, komunalne, prometne i elektroničko-komunikacijske infrastrukture u novoj radnoj zoni preduvjet daljnjeg snažnog gospodarskog razvoja Viškova. Ovim će se projektom potaknuti unaprjeđenje poduzetničke klime jer će se nedvojbeno privući novi investitori, kako domaći tako i strani, koji će otvoriti nova radna mjesta.”, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

“Interesa već sada ima, kako postojećih poduzetnika s našeg područja tako i gospodarskih subjekata iz bližeg i daljeg okruženja. Ukratko, do kraja godine zainteresirani poslovni subjekti imat će na raspolaganju 17 i pol tisuća četvornih metara uređenih i potpuno komunalno i infrastrukturno opremljenih platoa.

Dužina prometnice kroz novu zonu je oko 400 metara.”, dodala je.

Viškovo je najmnogoljudnija općina

Viškovo je općina koja ima najviše stanovnika od svih hrvatskih općina, ali i gotovo 1100 gospodarskih subjekata što dokazuje izrazito razvijen poduzetnički duh u Viškovu. Prema posljednjim podatcima, na području Viškova imamo 432 aktivna obrta te 637 trgovačkih društava.

“Radna zona Marišćina predstavlja temelj za dinamičan gospodarski razvoj jer će se njezinim uređenjem u prometnom, komunalnom i energetskom smislu osigurati preduvjeti za investicije u gradnju objekata poslovne namjene koji će dodatno poboljšati poduzetničku klimu.

Osim zadržavanja radnosposobnog stanovništva na području Viškova, ovaj će projekt doprinijeti i povećanju konkurentnosti Općine i životnog standarda svih njezinih stanovnika, a posebice onih koji će naći svoje radno mjesto u novoj zoni. Osim toga, novi gospodarski subjekti u općinski proračun donose nova sredstva što osnažuje fiskalni kapacitet općine, a i koriste se za generiranje novih prihoda. Ovdje moram istaknuti još jednu pozitivnu činjenicu ovog projekta. Dobro je da krećemo od samog početka jer nema repova, nema neriješenih vlasničkih pitanja, nema sporosti državne administracije i neučinkovitog pravosuđa koje nerijetko koči investicije i „tjera“ investitore“, zaključila je općinska načelnica Sanja Udović.

U graničnom dijelu s Općinom Klana

Predsjednik Uprave GP Krk d.d. Sanjin Purić zahvalio se Općini Viškovo na ukazanom povjerenju u realizaciji ovog značajnog projekta.

„GP Krk ima 60-godišnju tradiciju i dokazano znanje i iskustvo čiji je temelj u ovom trenutku 860 zaposlenika. Vrijednost ugovora iznosi 9,8 milijuna kuna plus PDV, a rok izvođenja radova je 243 dana. Zadovoljni smo što smo uspjeli biti najbolji na javnom natječaju i dobiti ovaj posao budući da se nova Radna zona nalazi neposredno uz naš postojeći pogon“, naglasio je Sanjin Purić.

Projekt se sastoji od aktivnosti ulaganja u izgradnju osnovne i dodatne zajedničke infrastrukture na području Radne zone Marišćina K-2 s ciljem razvoja i poboljšanja kvalitete i dostupnosti fizičke poduzetničke infrastrukture na području Općine Viškovo, Urbane aglomeracije Rijeka.

Radna zona Marišćina K-2 smještena je uz sjevernu granicu Općine Viškovo u graničnom dijelu s Općinom Klana. Namjena Radne zone pretežno je proizvodno-uslužnog karaktera što podrazumijeva površine namijenjene za proizvodne pogone, istraživačko-inovacijske centre, skladišno-prodajne prostore, trgovinu na veliko te komunalne i servisne djelatnosti. Površina zahvata koji uključuje dio prometnice i platoe iznosi nešto manje od 27.000 četvornih metara.

Riječ je o važnom infrastrukturnom projektu čiji su ciljevi, među ostalim, povećanje poduzetničke aktivnosti na području Viškova, pozicioniranje Viškova kao sredine povoljnoga poduzetničkog okruženja, smanjenje nezaposlenosti, rast životnog standarda za stanovnike općine Viškovo, ali i generiranje novih prihoda za općinski proračun.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views