EVO ŠTO ĆE SVE SADRŽAVATI

VIŠKOVO Pogledajte kako će izgledati nova područna škola u Marinićima vrijedna više od 21 milijun eura!

U sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenica župana Marina Medarić, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin održale su konferenciju za novinare na temu izgradnje i opremanja Područne škole u Marinićima.

“Danas predstavljamo jako lijepu vijest, kako za Primorsko-goransku županiju tako i Općinu Viškovo. Naime, prije nekoliko dana Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih donijelo je odluku o dodjeli europskih sredstava za izgradnju škole u Općini Viškovo na lokaciji u Marinićima. Dugo već govorimo o ovom projektu i svo ovo vrijeme pripremana je dokumentacija u suradnji Primorsko-goranske županije i Općine Viškovo, tako da kad je otvoren natječaj za dodjelu europskih sredstava mi smo bili spremni za javit se. Uz školu na Kastvu i ovu na Viškovu imamo na raspolaganju oko 40 milijuna eura za izgradnju ove dvije škole i to nas posebno raduje, jer je to do sada i najveći iznos sredstava dodijeljen jednoj županiji”, rekla je zamjenica Medarić.

“Radi se o iznimno zahtjevnom i velikom projektu i kao što je rečeno, odobreni iznos od preko 21 milijuna eura je najveći pojedinačni iznos do sada u Republici Hrvatskoj”, dodala je pročelnica Stilin koja je prezentirala aktivnosti koje su napravljene do danas. “Građevinska dozvola se očekuje kroz sljedeći tjedan, a jednu već posjedujemo. Kad bude gotov izvedbeni projekt, a to bi trebalo biti početkom prosinca, kreće se u postupke javnih nabava kojih ima puno te se nakon toga kreće s početkom izvođenja. Procijenjeni troškovi građevinskih radova iznose 18.577.805,77 eura, opremanje 1.857.780,58 eura, stručni nadzor i voditelj projekta 500.000,00 eura, promidžba i vidljivost 2.500,00 eura i elektro-energetska suglasnost 313.592,55 eura”. Pročelnica je istaknula kako se radi o školi, dvodjelnoj školskoj sportskoj dvorani, igralištu i parkiralištu. Istaknula je kako je kapacitet nove škole 616 učenika, 21 razredni odjel u 22 učionice, dok bruto površina škole iznosi 4.748,00 m2, a dvorane 1.757,00 m2.

Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović zahvalila se Primorsko-goranskoj županiji koja je promptno reagirala jer se u vrlo kratko vrijeme projekt koji je već postojao prilagodio novim uvjetima koji su bili zadani od strane Ministarstva. “Ministarstvo je postavilo nove standarde za jednosmjenski rad, odnosno pripreme za provođenje cjelodnevnog programa, tako da smo se morali prilagoditi novonastalim uvjetima. Vrlo brzo smo reagirali i mislim da smo riješili školstvo što se tiče područja Općine Viškovo na duge staze. Ovim projektom postavili smo nadstandrd u osnovnoškolskom obrazovanju. Zahvaljujem se Primorsko-goranskoj županiji što smo se, kad se definirala dvorana, zajednički odlučili da ćemo i tu postaviti jedan nadstandard, pa se tako ne radi o jednodjelonoj dvorani, nego o dvodjelnoj sportskoj dvorani te smo našoj djeci i učenicima otvorili mogućnosti koje su zapravo više od onoga što je propisano standardima.

Bitno je naglasiti da Općina Viškovo bilježi zaista velik broj djece i učenika. Postojeća škola broji preko 900 učenika, a imamo oko 200 učenika koji su upisani izvan područja Općine Viškovo. Uz postojeću školu i novu područnu u naselju Marinići, sva djeca u općini Viškovo moći će svoje osnovnoškolsko obrazovanje provesti na području naše općine”. Načelnica je istaknula kako Općina ima obavezu i rekonstruirati i dvije prometnice koje se nalaze neposredno uz buduću školu, a javne površine koje su spomenute biti će na raspolaganju i stanovnicima u Marinićima što predstavlja jednu dodanu vrijednost. “Veseli nas odobreni iznos jer što se tiče Općina Viškovo, a vjerujem i Primorsko-goranske županije, nama se otvaraju mogućnosti, što se tiče naših financijskoj kapaciteta, za neke druge kapitalne projekte, jer uz školu možemo se posvetiti i izgradnji nove sportske dvorane i time učenicima i mladim sportašima ostavljamo još jedan generacijski projekt u nasljeđe”, rekla je Udović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari