ODLIČNE VIJESTI

Viškovo potpisalo ugovor! Plaće u vrtićima rastu, u izgradnji novi vrtić za 100 djece!

smart

U prostorima vijećnice Općine Viškovo u Saršonima jučer je potpisan Kolektivni ugovor za radnike Dječjeg vrtića Viškovo, ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja čiji je osnivač Općina Viškovo.

Kolektivni ugovor potpisali su načelnica Općine Viškovo Sanja Udović u ime osnivača, sindikalna povjerenica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Sanja Požega Trnjanin, voditelj riječkog Ureda istoimenog sindikata Vedran Sabljak te zamjenica ravnateljice Dječjeg vrtića Viškovo Danijela Varda Mečev. U ime Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Vedran Sabljak izrazio je veliko zadovoljstvo s potpisom kolektivnog ugovora u Dječjem vrtiću Viškovo. 

„Moram naglasiti da je od osnutka sindikalne podružnice proteklo svega nekoliko mjeseci, a jučer smo potpisali prvi kolektivni ugovor kojim se plaće radnika u dječjem vrtiću u potpunosti izjednačavaju s plaćama u osnovnim školama čime su se u potpunosti ispoštivale zakonske obaveze kada govorimo o Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju. Uz osnovicu koja je ugovorena u iznosu od 947,18 eura, koeficijente radnih mjesta uskladili smo s onima u školama, tako da koeficijent za sve odgajatelje iznosi 2,01, a najniži koeficijent, onaj za tehničko osoblje, sada je 1,15. Ovime su plaće u dječjem vrtiću, ovisno o radnim mjestima, porasle u rasponu od 8% do 41%, što je ogroman iskorak u odnosu na dosadašnje stanje. Ovim putem bih zahvalio predstavnicima Općine i načelnici na iznimno otvorenim i korektnim pregovorima te iskazivanju velike socijalne osjetljivosti prema radnicima Dječjeg vrtića Viškovo i njihovim materijalnim pravima. Smatram da materijalna prava koja su ispregovarana u Viškovu moraju biti vodilja i ostalim ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja jer prije svega znače poštivanje zakonskih obaveza, ali možda i važnije od toga, garancija su osiguravanja dovoljnog broja adekvatnih radnika koji jamče kvalitetu usluge koju zaslužuju djeca i njihovi roditelji“, istaknuo je voditelj riječkog Ureda Sindikata Istre i Kvarnera Vedran Sabljak. 

Zadovoljstvo brzo okončanim pregovorima koji su protekli u pozitivnom i afirmativnom ozračju izrazila je i načelnica Općine Viškovo Sanja Udović u ime osnivača Dječjeg vrtića Viškovo ističući kako se Općina Viškovo među prvim jedinicama lokalne samouprave iz okruženja plaće i materijalna prava zaposlenika općinskog vrtića uskladila sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju. Dodala je da su zahtjevi predstavnika sindikata manje-više svi prihvaćeni, a da je kompromis oko manje važnih stavki, brzo postignut uz međusobno uvažavanje. 

„Mi kao osnivač Dječjeg vrtića Viškovo oduvijek smo imali i imat ćemo izraženu brigu i svijest o važnosti sustava predškolskog odgoja i obrazovanja i to kad je riječ o izgradnji smještajnih kapaciteta, ali i kad je riječ o djelatnicima našeg vrtića. Iznimno nam je stalo da djelatnici vrtića budu zadovoljni jer to znači da će i djeca i njihovi roditelji biti zadovoljni, a u konačnici i mi kao osnivač jer je usluga predškolskog odgoja i obrazovanja jedna od najvažnijih koju financiramo iz općinskog proračuna. Za plaće i materijalna prava koja se primjenjuju od 1. srpnja i proizlaze iz potpisanog kolektivnog ugovora, u općinskom proračunu moramo osigurati dodatnih 527 tisuća eura. Da cijenimo njihov rad i struku, dokazuje da smo i prije kolektivnih pregovora u protekle dvije godine u dva navrata povećavali plaće djelatnicima. Osim djelatnika u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja, moramo na jednak način voditi brigu i o ostalim proračunskim korisnicima čije se plaće većim dijelom financiraju iz općinskog proračuna jer želimo da svi djelatnici u sustavu budu što je moguće više zadovoljni plaćom, ali i materijalnim pravima koje nastojimo unaprijediti. Kao i u slučaju vrtića, zadovoljan djelatnik garancija je da će svoj posao taj djelatnik dobro obavljati pa će i mještani biti zadovoljni. Meni kao predstavniku osnivača i nositelju izvršne vlasti to je najvažnije“, kaže općinska načelnica Sanja Udović. 

Što se tiče izgradnje novog vrtića u centru Viškova koji će biti smješten uz matični objekt Dječjeg vrtića Viškovo i moći primiti 100-ak mališana, u završnoj fazi je postupak javne nabave za odabir izvođača radova. U tijeku je pregled i ocjena pristiglih ponuda pa se očekuje skoro donošenje Odluke o odabiru izvođača radova koji će nakon potpisa Ugovora i početi s izvođenjem radova na ovom kapitalnom projektu. Vrijednost investicije u izgradnju vrtića iznosi nešto manje od 4,5 milijuna eura čemu treba dodati i oko 350 tisuća eura koliko će Općina uložiti u opremanje novog vrtića. Za projekt „Izgradnja područnog dječjeg vrtića u Viškovu“ Općini Viškovo je temeljem poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“ što ga je provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026 odobreno bespovratnih nešto više od 1,2 milijuna eura. Ostatak do cjelokupnog iznosa investicije osigurat će Općina Viškovo. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari