NA ZGRADI OPĆINE VIŠKOVO

WOOOOW! U Viškovu osvanuo najveći mural s likom zvončara: ‘Kad prideš, da zajno znaš kamo si prišal!’

Oslikao ga je poznati hrvatski muralist Tomislav Lončarić-Lonac

Nakon nedavnog slaganja najveće puzzle s likom halubajskega zvončara, u Viškovu je osvanuo i najveći mural s likom zvončara.

Mural krasi jugoistočnu fasadu zgrade Općine Viškovo. Oslikao ga je poznati hrvatski muralist Tomislav Lončarić-Lonac.

Jednom rječju – WOOOW ?

Uskoro otvorenje Kuće halubajskega zvončara

„Kuća halubajskega zvončara“ započinje sa svojim programskim aktivnostima pred skoro otvorenje te je dovršen najveći mural posvećen Halubajskim zvončarima na fasadi zgrade Općine Viškovo.

Rad „Halubajski zvončari“, oslikan od jednog od najpoznatijih hrvatskih muralista Tomislava Lončarića-Lonca, pretvorio je zgradu Općine u umjetničko djelo, stvarajući najveći mural u Hrvatskoj posvećen Halubajskim zvončarima.

Osim što predstavlja likovni rad visoke estetske vrijednosti, mural spaja kulturnu baštinu sa suvremenom umjetnošću, stvarajući trajni pečat tradicije u srcu Viškova kroz priču o Halubajskim zvončarima, najprepoznatljivijim nositeljima kulturnog nasljeđa te je i prva umjetnička intervencija planirana kroz rad Javne ustanove u kulturi ‘’Kuća halubajskega zvončara“

Najava otvaranja “Kuće halubajskega zvončara” obećava jedinstvenu priliku posjetiteljima i svim zainteresiranima da prouče UNESCO baštinu Godišnjeg pokladnog ophoda zvončara s područja Kastavštine i upoznaju se s drugim dobrima s popisa nematerijalne kulturne baštine čovječanstva poput Dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Mediteranske prehrane na hrvatskom Jadranu te Umijeća suhozidne gradnje.

Sanja Udović: Halubajski zvončari su dio identiteta Viškova

„Halubajski zvončari su dio identiteta Viškova pa mi se ideja Javne ustanove u kulturi Kuća halubajskega zvončara odmah svidjela jer od danas tko god dođe u centar Viškova odmah zna da je došao u općinu koja je „dom“ Halubajskih zvončara, u doslovnom i prenesenom smislu. I to pogotovo u kontekstu proljetnog otvorenja Kuće halubajskega zvončara.

Foto: Riportal

U proteklih 15-ak dana koliko je trajalo oslikavanje jugoistočnog pročelja zgrade Općinske uprave i udahnulo joj novi dojam, razgovarala sam sa zaista mnogo ljudi – od zvončara, mještana, gostiju do posjetitelja i svi su jednom riječju oduševljeni. Što ga više gledam, imam osjećaj da je mural oduvijek tu gdje ga je Lonac i oslikao. Nakon najveće puzzle s likom zvončara koju smo nedavno složili na Halubjanu, sada imamo i najveći mural u Hrvatskoj s likom halubajskega zvončara.“ izjavila je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Ove i slične aktivnosti doprinose promicanju kulturne raznolikosti i bogatstva Hrvatske, a Kuća halubajskega zvončara čini se kao ključna točka za očuvanje i širenje svijesti o važnosti lokalne baštine. Svečano otvaranje u travnju zasigurno će privući mnoge posjetitelje i pridonijeti kulturnom životu Viškova.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari