YUFE MREŽA: Riječko Sveučilište povezuje se s renomiranim europskim znanstvenim institucijama

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci predstavljena mreža je ”Mlada Sveučilišta su budućnost Europe” – (YUFE), jedna od 17 mreža institucija, koju financira Europska komisija, a koja radi na povezivanju različitih europskih sveučilišta i stvaranju sveučilišne platforme na europskoj razini.

Sveučilište u Rijeci, uz brojne ugledne članove, pridruženi je partner ove inicijative.

Inicijativu su predstavili: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, koordinator projekta za Sveučilište u Rijeci Aleksandar Šušnjar i studentska predstavnica u inicijativi Tea Dimnjašević.

”Radi se o projektu koji je, po mojem sudu, najveći projekt nakon Bologne – radi se o inicijativi stvaranja Europskog sveučilišta, odnosno međusveučilišnih, nadnacionalnih i nadregionalnih kampusa. Pozvalo nas je Sveučilište u Maastrichtu, jer s njima u potpunosti dijelimo svoju misiju – mnogo veći društveni angažman, otvorena sveučilišta i ‘razbijanje izolacije’.  Ova mreža uključuje i neakademske institucije i stavlja naglasak na suradnju s gospodarstvom i zajednicom. Za sada je ovo u fazi pilot-projekta, koji će trajati 3 godine. Posebno nas je privukla bliskost naše misije i dijeljenje europskih vrijednosti, s naglascima na: 1.europski identitet i odgovornost i globalnom svijetu; 2. dobrobit građana, 3. digitalno društvo i 4. otvorenost društva. Planiramo postati u punom smislu europsko integrirano sveučilište. Sve institucije imaju i potvrde od gradonačelnika gradova i čelnika regija u kojima se nalaze, što pokazuje snažnu podršku lokalne zajednice ovoj inicijativi”, kazala je rektorica.

”Studentima se želi omogućiti prohodnost kroz kolegije, studije, institucije… bilo da se radilo o fizičkim mobilnostima ili virtualnim programima. Očekuje se da bi oko 50 % studenata u budućnosti trebao studirati na ovakav način. Virtualni programi značili bi i dijeljenje najboljih resursa, ali bi se radilo i na jačanju fizičke mobilnosti. Integriranje u zajednicu podrazumijevao bi da ne samo studenti, nego i nastavnici budu uključeni u mobilnost i razmjenjuju iskustva i znanje. U sklopu iduće godine, kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, a hrvatska predsjedavati Europskom unijom, bit će organizirana događanja povezna s ovom temom”, rekao je Aleksandar Šušnjar.

Tea Dimnjašević, predstavnica studenata uključenih u projekt naglasila je kako će prohodnost koja se najavljuje biti izvrsna za studente, jer će imati velik izbor i dobiti u svome obrazovanju najbolje od više institucija, kombinirajući raznovrsne kolegije i programe, koji će biti jedinstveno prepoznati na europskoj razini.

YUFE vizija

Studiranje diljem Europe

YUFE Europsko Sveučilište omogućit će budućim studentima konstruiranje vlastitog studijskog programa, birajući između programa koje nudi svako od osam YUFE sveučilišta. Kako bi omogućili pristup svim sustavima i resursima ovih sveučilišta, mreža će također uvesti i YUFE studentsku iskaznicu, valjanu na svim sveučilištima koja su dio mreže. Službeni jezik YUFE studijskih programa bit će engleski, ali studenti koji budu proveli razdoblje studiranja na sveučilištu u drugoj državi bit će ohrabreni i podržani u učenju jezika države domaćina. Jednom kada uspješno završe svoj studij, studenti će primiti europsku diplomu koja će biti prepoznata bilo gdje u Europi. Sama diploma će prepoznati ne samo akademski uspjeh studenata, već i njihov trud uložen u mobilnost, učenje jezika, profesionalno usavršavanje, stručnu praksu i volontiranje u zajednici.

Osjećaj doma u svim YUFE gradovima

Kako bi se zajamčio pristup što većem broju studenata, YUFE priprema virtualni europski kampus. Izvanredni studenti ili zainteresirani građani koji žele pratiti pojedini online ili fizički kolegij moći će također koristiti YUFE ponudu. Za redovite studente koji studiraju na partnerskim sveučilištima diljem Europe, YUFE će razviti smještajna rješenja koja će poticati kulturalni kontakt, međusobnu podršku i integraciju u lokalnu zajednicu. Primjerice, jedna od opcija koju YUFE razmatra jest opremanje posebnih domova gdje bi studenti mogli besplatno živjeti tijekom svog boravka i biti u bliskom dodiru s lokalnim stanovništvom. Studentima će biti pružena prilika da doprinesu zajednici u svome susjedstvu te da njeguju kulturu međusobne podrške u svim YUFE gradovima i zajednicama. YUFE studenti će tako biti neposredno uronjeni u lokalno i regionalno društvo te će na taj način biti katalizator za daljnju europsku integraciju.

Regionalno usmjerenje i utjecaj

YUFE program obraća puno pozornosti na specifičnosti regija u koje su YUFE sveučilišta smještena. Primjerice, pri razvoju stručne prakse, svako sveučilište će raditi s lokalnom samoupravom, poslovnom zajednicom i ostalim organizacijama. Suradnja temeljena na izazovima je od velikog značaja za YUFE regije. Kao primjer, u Limburgu, regiji institucije koordinatora – Sveučilišta u Maastrichtu, Brightlands ekosustav će biti izvrsno okruženje za implementaciju zajedničkog YUFE pristupa. U Rijeci, studenti će imati priliku razvijati i raditi na projektima u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, s ciljem jačanja kulturnih i društvenih kapaciteta grada Rijeke i okolice.

Članovi

YUFE mreža geografski je raznolika i uključuje sveučilišta, gradove i tvrtke.

 

YUFE puni partneri:

Sveučilište u Maastrichtu (koordinator) – Nizozemska

Sveučilište “Carlos III” u Madridu – Španjolska

Sveučilište u Antwerpu – Belgija

Sveučilište u Bremenu – Njemačka

Sveučilište na Cipru – Cipar

Sveučilište Istočne Finske – Finska

Sveučilište u Essexu – Ujedinjeno Kraljevstvo

Sveučilište “Tor Vergata” u Rimu – Italija

 

YUFE pridruženi partneri su:

Europski poduzetnici CMA-PME

Kiron Otvoreno Visoko Obrazovanje

Sveučilište “Nicolaus Copernicus” u Torunu – Poljska

Adecco Grupa Francuska

Obrazovna Usluga Testiranja Global

Sveučilište u Rijeci – Hrvatska

O YUFE mreži

Mreža Mladih Sveučilišta za Budućnost Europe – Young Universities for the Future of Europe (YUFE)  snažno je strateško partnerstvo mladih, istraživački intenzivnih sveučilišta iz niza europskih država. YUFE mreža, uključujući svojih šest pridruženih partnera, cilja na radikalno preoblikovanje europskog visokog obrazovanja kroz uspostavljanje modela mladog, usmjerenog na studente, neelitnog, otvorenog i uključivog Europskog Sveučilišta. Jedinstven ekosustav koji će povezivati sveučilišta sa zajednicama, YUFE će biti temeljen na suradnji između visokoobrazovnih institucija i javnog i privatnog sektora, te građana diljem Europe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari