foto: screenshot videa Damira Jevtića (youtube)

Rijeka je dobitnica laskave titule europske prijestolnice kulture 2020. koja će zauvijek promijeniti izgled grada. Za oko 350 projekata i manifestacija Grad će dobiti čak 30 milijuna eura

Trenutak proglašenja zauvijek će promijeniti Rijeku. Pobijedila je i bit će europska prijestolnica kulture. Za pokazati već ima puno, a 2020. imat će još i više. Godina slavlja počet će i završiti poznatim karnevalom.

“To je naš uvod I naš zaključak. Između toga očekuje nas sedam programskih linija, s brojnim programima na nekoliko lokacija koje će biti obnovljene i otvorene”, otkriva koordinatorica programa Irena Kregar Šegota.

Jedna od njih je propala tvornica Rikard Benčić. Bivši industrijski kompleks pretvorit će se u pravu tvornicu kulture. Ovamo će preseliti Gradska knjižnica, dva muzeja, a otvorit će se i novi kulturni centar za djecu. Vrijednost investicije bit će 20 milijuna eura.

Uredit će se i slavni Titov brod Galeb, koštat će pet milijuna eura, a novac se planira povući iz europskih fondova. Aplikacija je već poslana početkom ožujka, a kada bude uređen 2020. bit će privezan na riječkom lukobranu i otvoren za javnost

Zgrade će ostati za budućnost, ali te 2020. nešto bi se trebalo i zaraditi.

“Pa oni bezobrazni lažljivci kažu da je to pet eura, ja bih zapravo bio zadovoljan da se na jedan uloženi, taj jedan vrati i da kažemo da nismo trošili”, kaže voditelj projekta i pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Projekt je vrijedan 30 milijuna eura, trećinu daje Grad, trećinu županija, sponzori i europski fondovi, a deset milijuna eura obećalo je dati Ministarstvo kulture.

“To bi bila, rekao bih, prvorazredna međunarodna blamaža da Ministarstvo kulture vrlo ozbiljno ne podrži ovaj projekt i ne vjerujem da se to može dogoditi”, poručuje gradonačelnik Vojko Obersnel.

Rijeka – luka različitosti bio je moto kandidature. Da bi ga opravdala, Rijeka će suradnju ponuditi gradovima konkurentima koji su se natjecali za prestižnu titulu.

Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari