ZA EPK PROJEKTE RIJECI STIŽE ČAK 30 MILIJUNA EURA: Pogledajte kako će se iskoristiti sada derutni „Benčić“ i brod „Galeb“!

Idi na originalni članak
foto: screenshot videa Damira Jevtića (youtube)

Rijeka je dobitnica laskave titule europske prijestolnice kulture 2020. koja će zauvijek promijeniti izgled grada. Za oko 350 projekata i manifestacija Grad će dobiti čak 30 milijuna eura

Oglas

Trenutak proglašenja zauvijek će promijeniti Rijeku. Pobijedila je i bit će europska prijestolnica kulture. Za pokazati već ima puno, a 2020. imat će još i više. Godina slavlja počet će i završiti poznatim karnevalom.

“To je naš uvod I naš zaključak. Između toga očekuje nas sedam programskih linija, s brojnim programima na nekoliko lokacija koje će biti obnovljene i otvorene”, otkriva koordinatorica programa Irena Kregar Šegota.

Jedna od njih je propala tvornica Rikard Benčić. Bivši industrijski kompleks pretvorit će se u pravu tvornicu kulture. Ovamo će preseliti Gradska knjižnica, dva muzeja, a otvorit će se i novi kulturni centar za djecu. Vrijednost investicije bit će 20 milijuna eura.

Uredit će se i slavni Titov brod Galeb, koštat će pet milijuna eura, a novac se planira povući iz europskih fondova. Aplikacija je već poslana početkom ožujka, a kada bude uređen 2020. bit će privezan na riječkom lukobranu i otvoren za javnost

Zgrade će ostati za budućnost, ali te 2020. nešto bi se trebalo i zaraditi.

“Pa oni bezobrazni lažljivci kažu da je to pet eura, ja bih zapravo bio zadovoljan da se na jedan uloženi, taj jedan vrati i da kažemo da nismo trošili”, kaže voditelj projekta i pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Projekt je vrijedan 30 milijuna eura, trećinu daje Grad, trećinu županija, sponzori i europski fondovi, a deset milijuna eura obećalo je dati Ministarstvo kulture.

“To bi bila, rekao bih, prvorazredna međunarodna blamaža da Ministarstvo kulture vrlo ozbiljno ne podrži ovaj projekt i ne vjerujem da se to može dogoditi”, poručuje gradonačelnik Vojko Obersnel.

Rijeka – luka različitosti bio je moto kandidature. Da bi ga opravdala, Rijeka će suradnju ponuditi gradovima konkurentima koji su se natjecali za prestižnu titulu.

Maja Brkljača

Exit mobile version