ZASLUŽNI RIJEČANI

Za nagradu Grada Rijeke za životno djelo predložen Anton Škrobonja

Gradskom vijeću upućeni su s gradonačelnikovog kolegija prijedlozi javnih priznanja Grada Rijeke u 2020. godini. Za nagradu za životno djelo predložen je prof. dr. sc. Anton Škrobonja.

Kako je pojasnio predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat, ujedno i predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja, na javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja pristigla su dva prijedloga za nagradu za životno djelo, 12 prijedloga za Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ te deset prijedloga za godišnju nagradu Grada Rijeke.

Odbor je usvojio prijedlog da se nagrada za životno djelo za uspjehe u istraživanju povijesti medicine, aktivnost u Crvenom križu i dostignuća u kreativnoj i rock fotografiji dodijeli prof. dr. sc. Antonu Škrobonji.

Kako stoji u obrazloženju prijedloga, dr. Škrobonja držao je sedam različitih kolegija pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te Splitu i Karlovcu. Potrebno je istaknuti pedesetogodišnju kontinuiranu aktivnost na okupljanju povjesničara medicine. Izučavajući medicinsku povjesnicu zavičaja i domovine objavio je stotinjak stručno-znanstvenih radova i šest knjiga iz tog područja, a preostalih dvadesetak vezani su za zdravstvenu problematiku radioaktivne populacije u Rijeci, pretežito radnika Luke i 3. maja. Poznat je i po dugogodišnjem radu u Crvenom križu, kao i u postignućima u kreativnoj i rock fotografiji. Nerijetko se o Škrobonji govori kao prvom rock fotografu srednje i istočne Europe i evergrinske vrijednosti naše kulture, sudionika u preko 200 izložbi, od kojih je 16 samostalnih, uz četrdesetak nagrada i diploma.

Zaslužni građani – dobitnici Zlatnih plaketa i godišnjih nagrada

Predloženo je da se Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“ dodijeli Liviju Tončiniću za unapređenje, dugogodišnji rad i doprinos na popularizaciji odbojke; Brunu Paladinu za izniman doprinos likovnoj umjetnosti i promicanju ugleda grada Rijeke; Terenskoj jedinici „Dr. Ante Švalba“ Gradskog društva crvenog križa Rijeka za doprinos odgoju generacija mladih za humanost; prof. dr. sc. Nadi Bodiroga-Vukobrat (posmrtno) za inovativnost znanstvenih projekata i istraživanja koji su ucrtali Rijeku na pravnu kartu Europe; bivšem riječkom imamu Hajrudinu ef. Mujkanović za otvoreni dijalog kojim je utro neizbrisivi trag tolerancije i zajedništva u Luci različitosti; vlasnicima Ateliera Rogić, Željki i Borisu Rogiću, za posebnost umjetničkog oblikovanja stakla kojim ističu hrvatski i riječki identitet dio kojega su i oni postali te Judo klubu Rijeka za 60 godina kontinuiranog rada i doprinosa razvoju judo sporta u Rijeci.

Nadalje, predlaže se da se godišnja nagrada dodijeli Deanu Laliću za osobiti doprinos promociji Rijeke kroz vizualnu razglednicu i odabir lokacija za snimanje serijala Novine; Zavodu za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-a Rijeka za međunarodnu prepoznatljivost izvrsnosti primjene fizike u medicini; Ediju Kučanu za izuzetnu odlučnost u preuzimanju odgovornosti za budućnost Brodogradilišta 3. maj; prof. dr. sc. Nikola Petković za doprinos i postignuća od osobitog značaja u posljednje dvije godine u području kulture, odnosno književnosti; Kuglačkom klubu Mlaka za vrhunska ostvarenja u kuglanju i doprinos sportskom ugledu grada Rijeke; Gradskom kazalištu lutaka Rijeka za izuzetne umjetničke dosege i posvećenost lutkarskom i edukativnom radu za djecu te Robertu Funčiću za izuzetan doprinos glazbenoj umjetnosti na području grada Rijeke.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je prihvatio prijedlog Odbora u neizmijenjenom obliku i uputio ga na raspravu Gradskom vijeću, čestitavši svima predloženima, ali i onima koji su predloženi zbog njihova doprinosa razvoju Rijeke, a ove godine nagrade nisu dobili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari