GRADONAČELNIKOV KOLEGIJ

Za nagradu Grada Rijeke za životno djelo predloženi Orlando Rivetti i nadbiskup Ivan Devčić

Foto: Pixell

Gradskom vijeću upućeni su s gradonačelnikovog kolegija prijedlozi javnih priznanja Grada Rijeke u 2021. godini. Za nagradu za životno djelo predloženi su Orlando Rivetti, posmrtno, i nadbiskup Ivan Devčić.

Kako je pojasnio predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat, ujedno i predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja, na javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja pristiglo je devet prijedloga za Nagradu za životno djelo, osam prijedloga za Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ te devet prijedloga za Godišnju nagradu Grada Rijeke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

S obzirom na životna postignuća kandidata te njihov doprinos u dugogodišnjem radu i promicanju ugleda i interesa Grada, Odbor za javna priznanja predlaže da se Nagrada Grada Rijeke za životno djelo u 2021. godini dodijeli dvojici kandidata, Orlandu Rivettiu, posmrtno i mons. dr. sc. Ivanu Devčiću. Takav prijedlog u suglasju je s Odlukom o javnim priznanjima Grada Rijeke kojom je utvrđeno da se godišnje dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, međutim da se iznimno mogu dodijeliti najviše dvije nagrade za navedeno javno priznanje. Stoga nagrada nije mogla biti dodijeljena mr. ph. Ivi Usmianiju, u društvu prepoznatom uglednom poduzetniku, koji je također predložen za nagradu za životno djelo.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon rasprava na sjednicama Odbora te kontakta s predlagateljem kandidature, predloženo je da se Ivi Usmianiju dodijeli Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“ za izniman doprinos u kontinuiranom stvaranju novih vrijednosti u farmaceutskom poslovanju te povezivanju poduzetništva, znanosti i kulture.

Za nagradu za životno djelo predloženi sportski novinar Orlando Rivetti, posmrtno, i riječki nadbiskup Ivan Devčić

Predloženo je da se Orlandu Rivettiju, preminulom protekle godine, Nagrada za životno djelo dodijeli za izniman dugogodišnji doprinos razvoju sporta, novinarstva i humanitarnog djelovanja te promociju Grada Rijeke.

Orlando Rivetti se u 50 godina bavljenja novinarstvom etablirao kao vodeći kroničar sportskih događaja u Rijeci i na Kvarneru te kao jedan o najvažnijih nogometnih i košarkaških komentatora, odnosno kolumnista u Hrvatskoj. Bio je svojevrsni sportski i novinarski brend, ali i simbol Rijeke i promotor riječkog sporta. Kako stoji u obrazloženju, jedan od najtočnijih opisa Orlandovog utjecaja i rada stoji na službenoj stranici Hrvatskog zbora sportskih novinara: „Orlando Rivetti je jedan od posljednjih predstavnika klasičnog hrvatskog sportskog novinarstva, onog zbog kojeg smo zavoljeli sport i počeli se baviti sportskim novinarstvom“.

Također, predloženo je da se Nagrada za životno djelo dodijeli i riječkom nadbiskupu mons. dr. sc. Ivanu Devčiću, i to za otvoreni dijalog s društvom, prosvjetom i znanošću, pastoralom, socijalom i ekumenizmom, kojim je zadužio Rijeku trajnim darom.

Foto: Riječka nadbiskupija

„Otvoren je za dijalog i s onima koji drugačije misle i vjeruju jer smatra da samo tako Crkva može do kraja ostvariti svoje poslanje, podupire i aktivno sudjeluje u gradskim ekumenskim i međureligijskim programima i manifestacijama. Jasna je i otvorena njegova suradnja s županijskim, gradskim i općinskim vlastima, sveučilišnom zajednicom, svijetom kulture, gospodarstva i ostalim bitnim čimbenicima društvenog života grada Rijeke i primorsko-goranskoga kraja, a ta suradnja i otvorenost najbolje je potvrđena organizacijom i domaćinstvom posjeta pape Ivana Pavla II u Rijeci u lipnju 2003. godine“, stoji u obrazloženju nagrade, u kojem se dodaje: „Pregršt je razloga za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Grada Rijeke za životno djelo, ali prvenstveni je razlog njegova čovječnost, nenametljivost i potpuna odanost prenošenju poruke o Iskonu, Jedinstvu i Smislu svih stvari.“

Andrej Poropat na konferenciji za medije u Gradskoj vijecnici. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zaslužni građani i udruge predloženi za dodjelu Zlatnih plaketa i godišnjih nagrada

Predloženo je da se Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“, osim Ivi Usmianiju, dodijeli Udruzi za razvoj visokog školstva Universitas za izniman doprinos u dvadesetogodišnjoj javnoj djelatnosti na unapređivanju visokog obrazovanja, prof. dr. sc. Nedi Vitezić za dugogodišnji znanstveni i stručni doprinos razvoju ekonomike poduzeća posebno kontrolinga, kao i unapređenju ekonomike javnog zdravstva, mr. sc. Ivanu Vukiću za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada i iznimnu posvećenost odgoju i obrazovanju generacija učenika Grada Rijeke, Kulturno-umjetničkoj udruzi „Jeka Primorja“ Rijeka za 50 godina djelovanja u području glazbenog amaterizma i očuvanja glazbene baštine te Antoniju Mozini za izniman doprinos glazbenoj umjetnosti i promicanju ugleda Grada Rijeke.

Gradonacelnik Vojko Obersnel. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nadalje, predlaže se da se Godišnja nagrada dodijeli Velidu Đekiću za doprinos poznavanju riječke kulturne baštine i njezinu promoviranju, Damiru Čargonji Čarliju za izniman doprinos očuvanju identiteta grada kroz poticanje riječke nezavisne scene, suvremene umjetnosti i kulture, Slavenu Tolju za umjetnički doprinos projektu Rijeka 2020 – EPK, a posebno za svečanost otvorenja u Riječkoj luci, izv. prof. dr. sc. Ani Meštrović za istaknuti doprinos istraživanjima u području informacijskih znanosti usmjerenim na dobrobit zajednice te izv. prof. dr. sc. Marku Medvedu za kapitalno izdanje o riječkim Augustincima kojim nadopunjuje identitet grada Rijeke.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je prihvatio prijedlog Odbora u neizmijenjenom obliku i uputio ga na raspravu Gradskom vijeću. Istaknuo je kako je ove godine Odbor imao zaista težak zadatak, dodavši kako Odbor ne bi pogriješio da je nagrade dodijelio bilo kojem drugom kandidatu.

O prijedlozima za javna priznanja Gradsko će vijeće odlučivati na svojoj sjednici krajem ožujka, koja će najvjerojatnije biti posljednja sjednica u ovom mandatu. Upravo zbog lokalnih izbora ove se godine odluka o nagrađenima javnim priznanjima donosi ranije nego što je to uobičajeno, budući da se novi sastav Gradskog vijeća ne bi stigao donijeti odluku do 15. lipnja, Dana grada Rijeke, kada se dodjeljuju javna priznanja Grada Rijeke.

Prijevoz osoba s invaliditetom prilagođenim kombi vozilom

Grad Rijeka u suradnji s KD Autotrolej kontinuirano od 2000. godine organizira prijevoz osoba s invaliditetom, odnosno osoba koje se kreću pomoću invalidskih kolica i teško pokretnih osoba, kao posebnog oblika skrbi za osobe s invaliditetom u gradu Rijeci. Sredstva za prijevoz osoba s invaliditetom u 2021. godini na razini su onih iz prethodnih godina. Za troškove prijevoza osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 610.000,00 kuna, a za servisno održavanje i popravke tri specijalno prilagođena kombi vozila, iznos od 40.000,00 kuna.

Produžavanje roka važenja liste prvenstva za kupnju POS-ovih stanova

Donesena je odluka o produženju roka važenja osnovne i dopunske liste reda prvenstva za kupnju stana po programu društveno poticane stanogradnje i to do okončanja postupka prodaje stanova na lokaciji POS Martinkovac, I. faza. Naime, liste vrijede do 3. srpnja 2021. godine, a rok njihova važenja je produžen, budući da velik dio osoba koje se nalaze na listama nije realizirao kupnju POS-ovih stanova. Trenutno se na osnovnoj listi prvenstva nalazi 305 osoba, a na dopunskoj listi 402 osobe koje nisu realizirale kupnju stana, dakle sveukupno 707 potencijalnih kupaca stanova.

Agencija za poticanu stanogradnju sredinom veljače potpisala je ugovor s izvođačima radova na izgradnji 90 stanova na Martinkovcu. U tijeku izrada glavnog projekta nakon čega slijedi početak gradnje i prodaje stanova temeljem liste reda prvenstva. Gradonačelnik je ujedno imenovao povjerenstvo koje provodi postupak za odobravanje zahtjeva za kupnju stana.

Nelegalno odlaganje otpada nagrđuje okoliš i troši gradski proračun

Gradskom vijeću upućeno je Izvješće o lokacijama, količini i troškovima uklanjanja nepropisno odbačenog otpada na području grada Rijeke za 2020. godinu. Protekle godine za uklanjanje nepropisnog odbačenog otpada s tri lokacije u količini od 140 m3 Grad Rijeka je utrošio 23 tisuće kuna.

Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako to nisu sva sredstva koja se godišnje izdvajaju za nelegalno odbačen otpad, budući da KD Čistoća o vlastitom trošku odvozi nelegalno odbačen otpad oko spremnika za otpad. Pozvao je građane da besplatno zbrinu svoj krupni otpad u reciklažnim dvorištima ili pak iskoriste mogućnost naručivanja besplatnog odvoza glomaznog otpada u količini do 2 m³ godišnje s vlastite adrese.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari