Za pohvalu: Rijeka najuspješniji grad u Hrvatskoj po korištenju sredstava iz EU fondova!

Simulacija – nova gradska knjižnica (lijevo) i Dječja kuća

Analiza službenih podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna pokazuje kako su gradovi prošle godine iz EU fondova povukli više od 314 milijuna kuna, od čega je Rijeka najuspješniji grad po udjelu u ukupno ostvarenim sredstvima svih gradova.

Analizu službenih podataka Ministarstva financija, koja pokazuje da su gradovi triput više nego 2017. godine, kad je povučeno nešto više od 89 milijuna kuna, napravio je portal gradonačelnik.hr.

Prošlogodišnji rekorder po ostvarenim EU sredstvima po glavi stanovnika je Grad Komiža – povukli su ukupno preko 3,8 milijuna kuna, što je 2.505 kuna po stanovniku. Odmah iza njih je Pleternica, Lipik i Opuzen.

Gledajući, pak, po udjelu u ukupno ostvarenim sredstvima svih gradova prošle je godine najuspješniji bio Grad Rijeka koji je ostvario 31,5 milijuna eura, odnosno preko 10 posto. Na drugom je mjestu Osijek, a potom slijede Pleternica, i Petrinja. U petogodišnjem razdoblju najuspješniji su Ludbreg i Zadar.

Grad Rijeka je izuzetno uspješan u kontekstu povlačenja novca iz EU fondova, a kako je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao na svojoj redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare u srpnju, do danas zajedno s gradskim trgovačkim i komunalnim društvima ugovoreno 1,5 milijardi kuna, odnosno nešto više od 204 milijuna eura za različite europske projekte.

Između ostaloga, u Rijeci se provodi jedan od najvećih projekata vodno-komunalne infrastrukture u Hrvatskoj, “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka,” za koji je kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija” za razdoblje 2014.-2020. odobreno sufinanciranje u iznosu od 1,2 milijarde kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views