SUSRET S NOVINARIMA

Za projekte Županijskih lučkih uprava osigurano 650 tisuća eura; Predstavljen Program potpora u poljoprivredi na području PGŽ-a

Primorsko-goranska županija objavila je Javni poziv za prijavu projekata za drugu raspodjelu sredstava za poticanje rada županijskih lučkih uprava u 2023. godini, izvijestio je na redovitom susretu s novinarima zamjenik župana Vojko Braut.

Planirana su sredstva u iznosu od oko 650 tisuća eura za projekte gradnje i održavanja lučke podgradnje i nadgradnje te nabavku dokumentacije i opreme neophodne za ostvarivanje djelatnosti ŽLU izuzev tekućih troškova poslovanja.

Rok za podnošenje prijava je 31. listopada 2023. godine nakon čega će se pregledati pristigle prijave i temeljem prijedloga Povjerenstva izvršiti raspodjela.

Prvom raspodjelom dodijeljeno je otprilike 1,2 milijuna eura prema osam županijskih lučkih uprava za 25 različitih projekata, što na godišnjoj razini ukupno iznosi gotovo 2 milijuna eura za projekte lučke infrastrukture, rekao je Braut.

Pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban predstavila je Prijedlog programa potpora male vrijednosti za mjere u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Primorsko-goranske županije u 2023. godini.

Predloženo je trinaest mjera, a ukupno je na raspolaganju gotovo 300 tisuća eura. Među ostalim, podupire se osnivanje i razvoj OPG-a, održivo gospodarenje ugljikom u poljoprivredi; primjena stajskog gnojiva i provedba nitratne direktive; posebne mjere potpore stočarstvu; sufinanciranje nabave poljoprivredne mehanizacije i opreme za objekte namijenjene proizvodnji i/ili preradi poljoprivrednih proizvoda; edukacija, promocija i marketinška priprema proizvoda; sufinanciranje ulaganja u obnovljive izvore energije na poljoprivrednom gospodarstvu i potpora izgradnji jednostavnih akumulacija i izvedbi sustava za navodnjavanje u poljoprivredi.

Korisnici potpore su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika/obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koje poljoprivrednu proizvodnju i/ili preradu obavljaju i čije je sjedište na ruralnom području Primorsko-goranske županije.

Kriteriji za vrednovanje prijava korisnika su zaposlenost na poljoprivrednom gospodarstvu, ekonomska veličina gospodarstva, starosna dob nositelja gospodarstva i sjedište poljoprivrednog gospodarstva.

Iznos potpore iznosi do 80 posto prihvatljivih troškova, a kreću se od 2.000,00 eura do najviše 8.000 eura po korisniku.

Bespovratna sredstva dodijelit će se putem Javnog poziva koji će biti objavljen po dobivanju suglasnosti resornog ministarstva na predloženi Program, navela je Ban.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari