EDUKATIVNA AKCIJA

Za sigurniju vožnju! Policija na Grobniku educirala vozače motocikla

Akcija “Motociklom u život“ prva je takve vrste akcije pokrenuta u Hrvatskoj s ciljem edukacije i savjetovanja motociklista te smanjenja njihovog stradavanja u prometu

Tijekom jučerašnjeg dana na Automotodromu Grobnik održana je još jedna, već tradicionalna, preventivno-edukativna akcija “Motociklom u život”  u organizaciji Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog auto kluba.  U akciji koja se održava od 2005. godine, jučer je sudjelovalo 20-ak motociklista s predstavnicima Primorsko-goranske županije, HAK-a, PU primorsko-goranske i KBC-a Rijeka.

U dijelu edukacije za motocikliste, voditelj Službe za sigurnost prometa na cestama Policijske uprave primorsko-goranske Boris Skeledžić održao je predavanje za motocikliste kroz koje je, između ostalog, naglasio kako je svaka četvrta osoba poginula u prometnoj nesreći na cestama vozač mopeda ili motociklista. To je izuzetno ozbiljna i velika brojka poginulih osoba ocijenio je Skeledžić te i ovom prigodom upozorio i pozvao motocikliste na apsolutno pridržavanje svih pravila i propisa u prometu.

Skeledžić je i istaknuo da iako je u posljednjih pet godina znatno pao broj smrtno stradalih motociklista i mopedista, prošle godine je u našoj Primorsko-goranskoj županiji došlo do negativnog trenda jer je čak sedam vozača motocikala smrtno stradalo, što predstavlja 33,3% od ukupnog broja smrtno stradalih na godišnjoj razini.

U predavanju je i podsjetio na najčešće greške vozača mopeda i motocikla: kretanje nepropisnom i brzinom neprilagođenom uvjetima, nenošenje zaštitne kacige, kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precjenjuju se vozačke sposobnosti, dok se u isto vrijeme podcjenjuju opasnosti u prometu, zatim vršenje pretjecanja ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima, kao i vrlo često upravljanje prije stjecanja prava, koje je evidentirano mahom kod maloljetnih osoba.

Sukladno tome, a s ciljem smanjenja broja stradalih i ozlijeđenih vozača motocikala i mopeda, Skeledžić je prisutnima uputio odgovarajuće savjete: pridržavajte se ograničenja brzine te brzinu prilagodite uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste), uvijek vozite s upaljenim svjetlima i nosite homologiranu zaštitnu kacigu te ju pravilno vežite, vozite sredinom prometnog traka, nosite reflektirajući prsluk kako biste bili uočljiviji drugim sudionicima i ostalu opremu (jaknu, hlače, rukavice, čizme i štitnike pojas) te predviđajte poteze drugih vozača  tj. moguću opasnost u prometu. Dodao je da se osobito ne konzumira alkohol prije i za vrijeme vožnje, ne vozi slalom između vozila i ne precjenjuju vozačke sposobnosti.

Uz voditelja Skeledžića, motociklistima su se obratili i Zdravko Lisac iz PGŽ-e, Livio Hubička iz HAK-a te prof dr. Darko Ledić iz KBC-a Rijeka, dok je u praktičnom dijelu edukacije obuku vršio Krunoslav Erdec iz Škole sigurne vožnje „99 Racing klub“.

Akcija “Motociklom u život“ prva je takve vrste akcije pokrenuta u Hrvatskoj s ciljem edukacije i savjetovanja motociklista te smanjenja njihovog stradavanja u prometu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari