POZDRAVIO IH ZAMJENIK GRADONAČELNIKA

Za trojicu mladih riječkih junaka priređen prijem u Gradu Rijeci, dobili brojne pohvale i darove

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski susreo se s učenicima koji su spasili ženu iz požara iz zgrade na Korzu

Učenici trećeg razreda Prometne škole Rijeka Ante Vukušić, Amel Topić i Adin Solak prije nekoliko su dana prvi ušli u zgradu na Korzu u kojoj je izbio požar i pritom spasili 81-godišnju ženu koju su na vrijeme izveli iz zgrade. Na njihovom hrabrom činu čestitali su im zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg.

Prolazeći Korzom, trojica prijatelja vidjela su da je u zgradi požar i bez ikakve opreme uletjeli su u zgradu te prije dolaska vatrogasaca počeli gasiti požar i evakuirati ljude iz stana u kojem je požar nastao, kao i gospođu koja se nalazila u stanu na katu iznad.

Zamjenik gradonačelnika Palčevski istaknuo je kako su njihova hrabrost i brza reakcija u situaciji u kojoj su se našli pokazali što znači biti pravi heroj u trenucima kad je to najpotrebnije.

Palčevski: Ljudskost i empatija uče se prvenstveno u obitelji, a potom i skroz obrazovni sustav

„Vaša spremnost da pomognete drugima, bez razmišljanja o vlastitoj sigurnosti, nadilazi sve riječi zahvalnosti koje možemo izraziti“, rekao je Palčevski i dodao kako je Prometna škola Rijeka koju mladići pohađaju poznata po sudjelovanju u humanitarnim akcijama.

„Prije nekoliko godina, imao sam priliku susresti se s učenicima Prometne škole u sklopu humanitarne akcije za Odjel za onkologiju dječje bolnice Kantrida, što samo potvrđuje kako su, humanitarno djelovanje, podrška te razumijevanje drugih, vrijednosti koje su utkane u vašu školu i vašu zajednicu“, rekao je Palčevski istaknuvši i važnost ravnateljice škole Mire Žepina kao i ostalih djelatnika škole koji svoje učenike osim nastavnog gradiva uče i onim životnim vrijednostima koje su važne za boljitak našeg društva.

„Ljudskost i empatija uče se prvenstveno u obitelji, a potom i skroz obrazovni sustav i upravo je to korijen našeg programa Građanskog odgoja i obrazovanja, da pružimo našoj djeci od najranije dobi priliku da rastu i razvijaju se u odgovorne, socijalno osviještene i aktivne ljude. Na tome ustrajemo, a ovakvi postupci, samo potvrđuju kako je nužno ustrajati i dalje“, rekao je Palčevski, a zahvali se pridružila i pročelnica Erceg koja je momcima čestitala na hrabrosti. „Također čestitam i vašim roditeljima i vašoj školi koji su odigrali veliku ulogu u vašem odgoju da biste vi reagirali ovako kako jeste“, rekla je Erceg.

Ante, Amel i Adin reagirali su instinktivno sa željom da pomognu

Ante, Amel i Adin reagirali su instinktivno sa željom da pomognu, a ističu kako nisu smatrali da su učinili ništa posebno pa samim time ni roditeljima te večeri nisu ni rekli što se dogodilo.

„Nisam mislio da je to neka velika stvar dok sljedeći dan nisam vidio koliko se priča proširila po medijima. Da se ponovo nađemo u istoj situaciji, isto bismo napravili“, kaže Adin Solak.

Njihovoj reakciji zasigurno je pridonijela i činjenica je da Amel Topić član DVD-a Sušak.

„Kad smo vidjeli što se dogodilo, odmah sam uletio u zgradu, a moji prijatelji su me pratili. Ponosan sam i na sebe i na njih jer u ovoj situaciji se pokazalo da stvarno jesmo pravi prijatelji“, rekao je Topić pa objasnio što se događalo unutar zgrade.

„Ja sam počeo vatrogasnim aparatom gasiti požar u tom stanu u kojem su se nalazili strani državljani, a kada sam vidio da iskre frcaju oko nas, Ante i Adin su počeli evakuirati ljude i kada smo krenuli prema izlazu jedan od njih je počeo na engleskom vikati da se gore nalazi žena. Bez razmišljanja smo krenuli gore po gospođu. Dim je bio gust i crn i ništa se nije vidjelo, kašljali smo, putem smo još i pali zbog loše vidljivosti, ali nasreću uspjeli smo gospođu izvući na ulicu uz pomoć tog stranog državljana“, rekao je Topić i istaknuo slučajnost da je na intervenciju stigao Vedran Butorac, zapovjednik njegovog DVD-a.

„S obzirom na situaciju u kojoj smo se našli, zahvalan sam svom DVD-u na svemu što sam tamo naučio, a hvala im i na tome šta su me naučili da prije svega treba biti čovjek“, rekao je Topić.

Ante Vukušić rekao je da ih je kontaktirao unuk gospođe koju su spasili kako bi im se zahvalio u ime cijele obitelji, a momci su istaknuli kako imaju želju i namjeru posjetiti gospođu.

„Kada smo uletjeli u tu zgradu, stvarno nisam mislio da će ta priča tako jako odjeknuti u medijima i u javnosti, ali sada mi je drago da jest, da se u moru negative i loših priča, proširi i neka pozitivna stvar. Drago nam je da je gospođa dobro i vjerujem da bismo sva trojica ponovo sve isto napravili da se nađemo u takvoj situaciji“, rekao je Vukušić.

Pratnja momcima na prijemu koji je održan u Salonu Grada Rijeke bili su ravnateljica škole Mira Žepina i njihovi razrednici Igor Veseli i Denis Vraneković, a Anti, Amelu i Adinu zamjenik Palčevski uručio je prigodne poklone među kojima je i godišnja besplatna pokazna karta za Autotrolej.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari