TRADICIONALNO OKUPČJANJE STRUČNJAKA

Galerija | Za zelenu Opatiju: Na Slatini posađena prva dva od 270 stabala koji će krasiti obalnu šetnicu!

6. hrvatski znanstveno-stručni skup o urbanom šumarstvu na temu „Utjecaj urbanog šumarstva na razvoj turističke destinacije“ održava se u Opatiji, u Centru Gervais.

Riječ je o tradicionalnom okupljanju stručnjaka iz područja šumarstva koji zajednički organiziraju Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko šumarsko društvo – Sekcija za urbano šumarstvo, Hrvatske šume d.o.o. Zagreb i Hrvatski šumarski institut, uz suorganizatore: Akademiju šumarskih znanosti i Hrvatsku komoru inženjera šumarstva i drvne tehnologije. Ove su godine suorganizatori skupa i Parkovi d.o.o. Opatija, a pokrovitelji Grad Opatija i Primorsko-goranska županija.

Sve se veća pozornost struke pridaje upravo urbanom šumarstvu te tako i zagrebački Fakultet šumarstva i drvne tehnologije studentima nudi upis istoimenog smjera. Svjetski je trend sve veća zaštita urbanih zelenih površina, obzirom da su razni utjecaji na prostor, kao i klimatski izazovi, sve veći, čulo se na otvorenju skupa.

Uz brojne stručnjake, na skupu je sudjelovala i viša stručna suradnica za fondove EU i nacionalne fondove Grada Opatije Natali Iskra koja je predstavila EU projekt „Očuvanje i vrednovanje šumskih i poljoprivrednih ekosustava na prekograničnom području – FoRESisT“.

Djelatnici opatijskih Parkova Hermina Brajković, Petar Banda, Ana Marija Marin i Goran Huljenić predstavili su svoja iskustva vezano uz revitalizaciju stabala u povijesnim perivojima Opatije.

Prije svečanog otvorenja skupa, predstavnici organizatora i gradonačelnik Fernando Kirigin simbolično su posadili dva stabla hrasta črnike na obalnoj šetnici uz Slatinu. Stabla su nabavljena kroz projekt obnove fonda opatijskih zelenih površina. Ukupno će biti posađeno 270 stabala i grmova, ponajviše autohtonih vrsta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari