ZABIJELIO RIJEČKI PRSTEN: Snijeg priprijetio i Rijeci, ali ipak poslijepodne ustuknuo

Platak oko podneva

U jednom trenutku, nešto prije podneva, učinilo se da bi se zabijeliti mogao i grad na Rječini jer su se velike pahulje snijega s Drenove  počele obrušavati niže prema gradu

Ipak, nije to trajalo dovoljno dugo i nije bilo tolikoga intenziteta da bi se snijeg uhvatio na tlu i stvorio poteškoće u kretanju ljudi i vozila. Mnogi će reći nasreću, no mališaji bi vjerojatno svi bili drugačijeg mišljenja.

Upravo prema najavama, prevrtljiva veljača je svoje zimsko lice pokazala danas ujutro: snijeg je obilato padao u Gorskom kotaru gdje vladaju zimski uvjeti na cestama. Također, zabijelo se i područje Grobnika, Klane, Matulja, Šapjana, Viškova, Opatije, Lovrana, Mošćeničke Drage…

Snijeg na Grobinšćini (foto: facebook Marin Perušić Žuža)
Snijeg na Grobinšćini (foto: facebook Marin Perušić Žuža)

Kroz Gorski kotar se zbog zimskih uvjeta na cestama vozi usporeno, a do podneva je na dionici autoceste Rijeka – Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, uslijed zanošenja vozila na skliskom kolniku, zabilježeno i nekoliko lakših prometne nezgoda. U prvom dijelu dana na goranskom području su desetak minuta kasnili i autobusi na linij Rijeke-Zagreb i obratno.

Na sjevernom Jadranu do kraja dana i dalje će biti pretežno oblačno s kišom, ponegdje obilnijom.

Jutro je u većem dijelu unutrašnjosti donijelo mraz. Minimalne temperature su se u nizinama kretale od -3 do 0°C, tek ponegdje je izmjereno do 1°C. Mraza je bilo i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Najhladnije je bilo u gorju (Zavižan -6°C) i Lici ( Otočac -4°C). Danju se samo na Zavižanu najviša dnevna temperatura nije popela iznad 0°C. Izmjereno je najviših -2°C.

Na Jadranu su minimalne temperature imale vrijednosti od 1 do 7°C, a najtoplija je bila Palagruža gdje se temperatura nije spuštala ispod 10°C. Na Jadranu će zapuhati umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, navečer u jačanju.

Malo susnježice i snijega može pasti i u nižim predjelima sjeverozapadne i zapadne unutrašnjosti, navodi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u vremenskoj prognozi za Hrvatsku za petak. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu od 3 do 8, na istoku do 11, a na Jadranu uglavnom između 9 i 14 Celzijevih stupnjeva.

HAK: zimski uvjeti na cestama u Gorskome kotaru

Zbog zimskih uvjeta na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između Bosiljeva i Kikovice te na važnijim državnim i županijskim cestama u Gorskom kotaru, uključujući i DC3, promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu, izvijestio je u petak Hrvatski autoklub (HAK).

Zimski uvjeti su na cestama: DC3 Zdihovo-Delnice-Gornje Jelenje; DC32 Prezid-Delnice (obustava prometa i na GP Prezid-Babno Polje) ; DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin; DC203 Brod na Kupi-Delnice; DC305 Parg-Čabar; DC501 Gornje Jelenje-Meja; ŽC Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak; ŽC Sopač-Mrkopalj-Tuk; ŽC Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo; ŽC Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje; ŽC Hreljin-Zlobin-Fužine te na ŽC Platak-Kamenjak i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Vrbovskog i Čabra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari