RODITELJI PODRŽALI

Video | ‘Zadovoljni smo!’: Riječkim tetama već stigle povišice; U Zagrebu tek spremaju prosvjed odgajatelja

Od nove godine osnovica će im biti uvećana za oko 700 kuna, ali podržavaju kolege koji izlaze na ulicu. Više u video prilogu!

Junaci naše priče su riječki odgojitelji koji su se izborili za veće plaće. Umjesto dosadašnjih 5600, od 1. siječnja, osnovica će im iznositi 6289 kuna, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Odgajateljica Linda Frković Lenec kaže nam: “Zadovoljni jesmo. Do neke veće motivacije i većeg zadovoljstva sveukupne profesije ima još puno prostora za napredak, ali glavno da se kreće, ali nadamo se svi skupa da će taj proces biti i brži nego što je do sada bio.”

Novac je izdvojen iz proračuna za iduću godinu, a na gradskom vijeću je da usvoji prijedlog gradonačelnika. Odavno je tu i podrška roditelja.

Marija Belan kaže: “S punim povjerenjem im puštam djecu, vidim da se trude, rade, kako god mogu i da se baš trude i sve im omoguće, tako da stvarno, što se toga tiče nemam riječi.”

Željko Antić također smatra: “Jako mi je drago da su dobile, jer stvarno zaslužuju to s obzirom na to da se jako trude oko naše djece i mislim… Jako mi je drago.”

Riječkim odgojiteljima osnovica će se tako izjednačiti s onom u osnovnim školama, a gradonačelnik, s kolegama iz drugih gradova, ide i prema Ministarstvu s inicijativom da se vrtići financiraju iz državnog proračuna.

Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke kaže: “I praktički garantirati plaće zaposlenica i zaposlenika u dječjim vrtićima u cijeloj Hrvatskoj pa makar to značilo i smanjivanje određenog dijela našega proračuna. Znači da to sve bude u državnom proračunu.”

A upravo je to zahtjev odgojitelja diljem Hrvatske, koji sutra prosvjeduju u Zagrebu. Kako im plaće ovise o lokalnim proračunima, razlike su od grada do grada su i do dvije tisuće kuna. A najčešće nema dovoljno novca za poštivanje propisanih standarda u vrtićima.

Katarina Turković Gulin, predsjednica Udruge Sidro poručuje: “Ministar je jasno putem medija poručio da se s nama sastati neće. Za početak želimo da nas dobro čuju, da razmisle gdje smo sada, jer konačno je pitanje mogu li dječji vrtići raditi bez odgojitelja i bez svih zaposlenih u njima.”

Sigurnost djece je, poručuje, najvažnija, a mnogima je ugrožena zbog loših uvjeta u brojnim vrtićima. Iako su se riječki odgojitelji s Gradom uspjeli dogovoriti, niti oni prosvjed neće prespavati, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari