NEMA SE ZA SVE DOVOLJNO?

‘Zaiskrilo’ po pitanju plaća riječke gradske uprave i vatrogasaca na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke

‘Prošle smo godine potpisali ugovor sa vatrogascima koji je još na snazi.’, rekao je gradonačelnik Marko Filipović

Današnja sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke bila je posebno zanimljiva i vijećnicima i široj riječkoj javnosti zbog jedne od točaka dnevnog reda – prijedloga povećanja plaće riječkom gradonačelniku i djelatnicima gradske uprave.

Oko tog pitanja ‘zaiskrilo’je već u uvodu sjednice, tijekom Aktualnog sata, kada je Robert Salečić, vijećnik Unije Kvarnera – Unija, postavio pitanje plaća vatrogasaca.

Kazao je kako je danas na dnevnom redu tema dizanja plaće gradonačelnika koji tvrdi da ima 19. po visini plaću među gradonačelnicima.

“Kada se misli dignuti plaće vatrogascima? Prošle godine im se nešto obećalo. Zatraženo je da u prosincu prošle godine bude organiziran sastanak na tu temu, koji je održan tek prošli tjedan. Misli li se – i kada – kada podignuti koeficijente i plaće u JVP?”, upitao je Salečić.

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako to pitanje nije vezano uz plaće samo vatrogasaca, nego i gradske uprave pa i šire.

“Vodimo dijalog sa sindikatima i predstavnicima svih ustanova u vlasništvu Grada. Prošle smo godine potpisali ugovor sa vatrogascima koji je još na snazi. Dogovoreno je da se revidiraju određene odredbe tog ugovora. U tom smislu sastanak je održan i taj dijalog traje, naravno uvažavajući činjenice vezane uz inflatorni udar.”, rekao je gradonačelnik Filipović i naglasio kakoje u gradskoj upravi na početku njegova mandata radilo 508 službenika, a sada ih je 482.

“Prije nekoliko tjedana uputio sam neobvezujuće pismo za interes o stimulativnoj otpremnini svim zaposlenicima. Jedan dio zaposlenika iskazao je interes za stimulativnu otpremnu. Intencija je da se smanjuje broj djelatnika, ne samo u gradskoj upravi nego i u komunalnim društvima u cilju racionalizacije poslovanja. Ti razgovori sa svim socijalnim partnerima teku. Nije nimalo jednostavno iznaći odgovarajuće rješenje jer ono mora biti u okviru prihodovne strane proračuna o kojoj treba voditi računa. Možemo se pokriti onoliko koliko zaradimo.”, rekaoje Filipović.

Podsjetio je i na određene situacije iz prošlosti i dospjela dugovanja koja su sa 300 milijuna došla na nekakvih 40 milijuna i uskoro će biti u potpunosti anulirana, najvećim dijelom kroz nekretnine.

“Ne možemo očekivati da ćemo se na jednom sastanku uspjeti sve dogovoriti. Prošle godine smo povećali plaće i povećali koeficijente. Sada je takva situacija da danas više za ove plaće ne možete dobiti diplomiranog inženjera građevinarstva, elektrotehnike. Nemoguće je naći informatičare s visokom stručnom spremom i sustav će doći u blokadu ukoliko nešto ne učinimo. Ja u okviru svojih nadležnosti nudim rješenja, a na vama je da snosite odgovornost ukoliko se nešto ne učini, podjednako kao i na meni.”, zaključio je riječki gradonačelnik.

Robert Salečić je replicirao kako je gradonačelnik u odgovoru najmanje pričao o vatrogascima.

“Moramo gledati neke prioritete. Meni su vatrogasci i bolnica prioritet. Zanimaju me vatrogasci. Niti u jednom trenutku se nije spomenulo podizanje koeficijenata niti plaća vatrogasaca. Sramota je da su riječki vatrogasci 66 po plaći od 77 postrojbi u Hrvatskoj.”, zaključio je Salečić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari