„ZAJEDNO U PLANINAMA“: Danas se u Državnom arhivu otvara izložba povodom 140 godina hrvatskog planinarstva

Povodom 140 godina hrvatskog planinarstva, Hrvatski planinarski savez u suradnji s Planinske zveze Slovenije organizira izložbu pod nazivom „Zajedno u planinama – skupaj v gorah“. Izložba će biti postavljena u Državnom arhivu u Rijeci, od 5. do 14. listopada.

Damir Konestra i Darko Mohar
Damir Konestra i Darko Mohar

Izložba je posvećena dugogodišnjoj suradnji hrvatskih i slovenskih planinarskih društava koja seže u 19. stoljeće kada su se društva počela osnivati i uspješno traje sve do danas. Prijateljstvo, druženje i zajednički projekti osnova su uspješne suradnje kako kroz povijest tako i danas.

Dio izložbe koji se odnosi na povijesno nasljeđe prikazuje mnoge povijesne ličnosti koje su značajno utjecale na razvoj planinarstva u dvije države. U drugom dijelu izložbe bit će prikazana današnja suradnja, kako dvaju saveza, tako i pojedinih društava, ali i unutar aktivnosti samih saveza: gorskoj službi spašavanja, vodičkoj službi, markacistima i drugo. Posebni dio izložbe se odnosi na suradnju, zajedničke projekte, ekspedicije i uspjehe, te proboj u svjetsku elitu na području alpinizma.

Izložba je premijerno otvorena 7. studenog 2014. godine u Slovenskom planinskom muzeju u Mojstrani, a zatim je gostovala u Ljubljani i Brežicama u Sloveniji, te u Tršću i Zagrebu u Hrvatskoj.

Otvorenje izložbe je u ponedjeljak, 5. listopada u Državnom arhivu u Rijeci u 19 sati, a otvorena je do 14. listopada. (Iva Blažević/GR)

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari