IDEJA O ZDRAVOM ČOVJEKU

Zajedno u različitosti – susjedstvo Pehlin; priključite se pehlinskom nomadskom hodanju

Pehlin, riječka četvrt s dugom povijesti periferije, danas je najprepoznatljiviji kao multikulturna zajednica. Uz hrvatsko stanovništvo, ovdje žive i svoje kulturne specifičnosti njeguju brojne druge zajednice poput zajednice Roma ili Čeha. Na Pehlinu djeluju i brojne karnevalske skupine, a Pehlinski feštari jedni su od pokretača Riječkog karnevala. I to nije sve!

Pehlinska inicijativa objedinjava različitosti sa željom da se potakne međusobno upoznavanje i bolje razumijevanje onih koji tamo žive, ali i onih koji će Pehlin tek posjetiti. Uslijed Covid-19 okolnosti program se prilagodio i otpočinje idejom o zdravlju čovjeka i prirode odnosno pehlinskim nomadskim hodanjem.

U potpunosti svjesni trenutne situacije susjedstvo Pehlin i razdragano društvo Mjesnog odbora Pehlin i Matice umirovljenika Rijeka aktivnosti provode kroz cijelu godinu. Osmišljeni program namjenjen je svim dobnim skupinama a riječ je o rekreativnom „nordijskom“ hodanju, koje kad se izvodi na Pehlinu dobija svoj nomadski karakter. Idejni odmak od globalno uvaženog nordijskog hodanja ima još jednu razinu sadržaja ove rekreativne aktivnosti. Osim brige o sebi i svom tijelu u pehlinsko nomadsko hodanje ubraja se i briga o okolišu. Tako hodači uvijek u svoje šetnje uvedu i ekološke aktivnosti. Razlog tomu je što Pehlin kao lokalitet spada u zelenu zonu grada kroz koji su isprepletene staze i šetnice kojima se može lutati pehlinskim šumama i šumarcima, i baš kao Drenova i za Pehlin se može reći da su zelena pluća grada Rijeke.

U poslijepodnevnom dijelu programa Češka beseda svojim aktivnostima spasiti će božično raspoloženje i Danom otvorenih vrata Češkog doma na Pehlinu izlagati će različite sadržaje, a kreativna sekcija „A je to“ demonstrirati će izradu čeških pernika. Drugim riječima Pehlin će preplaviti miris medenjaka.

Međutim tu program ne prestaje te se nastavlja u virtualnom prostoru gdje Mali Kosićev priređuje čakavski šušur. Poveznica će biti objavljena na Dan susjedstva na Facebook stranici.

U organizaciji Vijeća romske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije te udruge EU-Rom, u virtualnom prostoru svoj će doprinos programu predstaviti i KUD Pehlin Kings, prateća plesna skupina legendarnog benda Pehlin Kings.

 

PROGRAM
Petak, 18. prosinca 2020.
Vrijeme: od 12:00 do 17:00 sati
Lokacije: Pehlin, bara Mistraž, Češki dom; dio programa održava se online

12:00 sati – Pehlinsko nomadsko hodanje i razgovor o „Pehlinu budućnosti“
Vrijeme: 12:00 do 13:30 sati
Početna lokacija: dvorište Doma kulture Pehlin

Okupljanje šetača u dvorištu Doma kulture Pehlin, gdje će se u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama prikupiti osnovni kontakt podaci nazočnih. Prognoza je sunčana!

Napomena: Broj sudionika je razdijeljen u manje grupe uz držanje neophodne distance i nošnje maski, a sukladno trenutnim epidemiološkim mjerama.

14:30 sati – Dan otvorenih vrata Češke besede
Vrijeme: 14:30 do 17:00 sati
Lokacija: Češki dom T. G. Masaryka, Ćićarijska ulica 20

Program: prigodna izložba posvećena dugogodišnjem djelovanju Češke besede, „Tradicijski predmeti“ – izložba etno sadržaja uz prezentaciju izrade tradicionalnog slatkiša pernika (medenjaka) i demonstracija njihovog ukrašavanja. Svim uzvanicima i posjetiteljima biti će uručen tajni recept pernika kako nam Covid-19 okolnosti ipak nebi preuzele božićni ugođaj s mirisom medenjaka.

Online: plesna točka mladih članova i članica KUD-a Pehlin kings
Lokacija: https://www.facebook.com/penzici.rijeka

Online: Predstavljanje čakavske poezije Ivana Rudanovića
Lokacija: https://www.facebook.com/penzici.rijeka

Napomena: Tijekom aktivnosti potrebno je pridržavati se aktualnih epidemioloških mjera.

O PROGRAMU

Različitosti klasterirane po riječkim kvartovima najvidljivije su u izoliranoj situaciji Pehlina, kao i u odnosu sugrađana prema tom dijelu grada poimajući ga dalekim i izdvojenim dijelom. U Rijeci danas još uvijek svjedočimo o nevidljivim granicama grada koje i “prišlići” brzo nauče i počinju prepoznavati.

Problem kvalitete i osnovnih životnih uvjeta, infrastrukture grada, urbanizma i kulture problem je svih građana ovog grada, ne samo onih koji žive u Pehlinu.

Pehlinska inicijativa i program “Zajedno u različitosti” program je poticanja razumijevanja i tolerancije u društvu sa željom da se potakne međusobno upoznavanje i bolje razumijevanje onih koji tamo žive ali i onih koji će Pehlin tek posjetiti.

Pehlin je riječka četvrt koja je imala dugu povijest periferije prije nego je rastom Rijeke postala dijelom grada. Ono po čemu je Pehlin danas najprepoznatljiviji jest multikulturna zajednica koja obitava na ovom području. Uz lokalno hrvatsko stanovništvo ovdje žive, i svoje kulturne specifičnosti njeguju, zajednica Roma i Čeha. Pehlin baštini bogatu tradiciju karnevalskih grupa.

Za neupućene Nordijsko hodanje vrsta je rekreacijskog sporta, pri kojem se hodanje podržava upotrebom dvaju štapova koji se koriste u ritmu koraka. Tim načinom hodanja osim uobičajenog hodanja pomicanjem gornjeg dijela tijela produbljuje se disanje i torakalni dio tijela postaje aktivan tijekom šetnje. Riječ je o aktivnosti u kojoj mogu sudjelovari sve dobne skupine, a nije vezana uz godišnje doba te je moguće prakticirati je bilo kada i bilo gdje. Pehlinsko Nomadsko hodanje hodanje je kojim se osim o svom zdravlju svi hodači brinu i o zdravlju prirode provodeći različite ekološke akcije.

Jedan od punktova kojim će hodači proći je i lokacija s koje najbolje vidi Pehlin te će se porazgovarati o „Pehlinu budućosti“ i predloženom urbanističkom planu.

Nositelj ovog dijela programa je Mjesni odbor Pehlin te Matica umirovljenika grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari