Galerija | Zamjenica župana predstavila županijske projekte održivog razvoja na konferenciji u Trstu

Povodom Svjetskog dana voda u sjedištu Autonomne regije Friuli Venezia Giulia u Trstu se održala konferencija o održivom razvoju na području Sjevernog Jadrana i Srednje Europe.

Zamjenica župana Marina Medarić tom prilikom predstavila je presjek razvojnih projekata Županije kao i napore u očuvanju biološke raznolikosti i zaštite prirodne baštine. Istaknula je izvrstan geopolitički položaj regije koja predstavlja prometno sjecište srednje i jugoistočne Europu te dio zemalja zapadne Europe sa Sredozemnim morem. Osvrnula se i na Plan razvoja PGŽ-a koji definira viziju županije kao konkurentne, pametne, održive i društveno pravedne regije poželjne za život i rad.

U nastavku izlaganja, zamjenica Medarić je predstavila Regionalnu energetsku agenciju Kvarner koja predvodi zelenu tranziciju Primorsko-goranske županije i danas je jedan od vodećih aktera na tom području u zemlji ujedno izrazivši potporu inicijativi i “Tršćanskom memorandumu”.

Konferencija „Status održivog razvoja Sjevernog Jadrana i Srednje Europe“ inicijativa je regija Friuli Venezia Giulia i „Tršćanskog memoranduma o održivosti, energiji i okolišu“ kojeg su pozvane potpisati sve regije Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske sa zemljopisnog područja Alpe-Jadran.

Svrha memoranduma je usvojiti zajedničke stavove o spomenutim strateškim sektorima, razviti inovativne projekte i promovirati umrežavanje s ciljem razmjene iskustava te općenito šireg regionalnog promišljanja održivog razvoja. Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Istarske županije, Izole, Tolmina, Koruške, regija Emilija-Romagna i Veneto.

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Petar Mamula.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari