Zamjenik župana o brdsko-planinskim područjima: “Nadamo se da će Ministarstvo usmjeriti sredstva prema Gorskom kotaru”

Foto: PGŽ

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač na današnjem redovnom press kolegiju župana izvijestila je kako PGŽ sedmu godinu zaredom dodjeljuje sredstva udrugama s područja socijalne skrbi te skrbi o djeci i mladima

„Ove godine dodjeljuju se sredstva u iznosu od 1.496.300,00 kuna. Oko pola iznosa namijenjeno je djeci i mladima za teme vezane uz kreativno provođenje slobodnog vremena, preveniranje odstupajućih ponašanja, samoorganiziranje, uključivanje, informiranje mladih, samozapošljavanje, zadrugarstvo i dr. dok se druga polovica iznosa odnosi na skrb o beskućnicima, žrtvama obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama te osobe s invaliditetom. Iako ovo nije izvorna nadležnost županije, mi već 7 godinu za redom šaljemo poruku da smo podrška jedinicama lokalne samouprave za podizanje kvalitete života naših građana koju dodatno sufinanciramo, sredstava su uglavnom namijenjena za radna mjesta, a ne u vidu jednokratne pomoći“, rekla je pročelnica istaknuvši kako kontinuirano brinu da visoko obrazovani kadar radi na ovim temama za koje su procijenili u njihovom Socijalnom planu da su važne za cijelu zajednicu na području Primorsko-goranske županije.

Zamjenik župana Petar Mamula osvrnuo se na raspisivanje javnog poziva za sufinanciranje projekata iz sredstava Fonda za Gorski kotar kao i programa te projekata ravnomjernog razvitka iz proračuna PGŽ.

„Župan je donio odluku raspisivanju poziva za 9 jedinica lokalne samouprave u Gorskom kotaru gdje će se rasporediti sredstva onako kako su Gorani na svojoj koordinaciji odlučili, a to je linearno prema svim jedinicama. Ove godine je novina da će se pola sredstava usmjeriti prema poduzetnicima u Gorskom kotaru što je sukladno onome što su preporuke Ministarstva regionalnog razvoja, odnosno Ekonomskog instituta i fakulteta koji su radili podloge za novi Zakon o brdsko planinskim područjima, da je visoka korelativna veza između zapošljavanja, zapošljivosti i demografije, odnosno pozitivnih demografskih procesa. Upravo u ovom smislu nastavljamo i raditi kroz naš UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima, a dio sredstava koji se tiče poduzetništva ići će kroz UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj“, rekao je Mamula osvrnuvši se na goranske čelnike koji su kritizirali kašnjenje programa mjera za brdsko-planinska područja u Republici Hrvatskoj.

“Odlaskom ministrice s čelne pozicije ministarstva usporio se, ako ne i zaustavilo cijeli proces, što nam otežava stvari s obzirom na to da sve aktivnosti vezane za Gorski Kotar koordiniramo s Ministarstvom u želji da postignemo sinergijske aktivnosti. Ministarstvo je za sad donijelo tek formalne dokumente, a Akcijskog plana i iznosa sredstava koje bi se trebale kroz pojedine mjere kanalizirati prema brdsko planinskim područjima još nemamo, a kako je za sad izgledno, u ovom mandatu nećemo ni imati, s obzirom na zakonske rokove. Mi sa strane Županije i dalje ćemo nastaviti redovno podupirati Gorski kotar, a nadam se da će i Ministarstvo kada se za to steknu uvjeti osigurati sredstava kroz određene mjere i usmjeriti ih prema Gorskom kotaru i ostalim brdsko-planinskim područjima Republike Hrvatske“, kazao je Mamula.

Župan je prisutne upoznao i s usvajanjem financijskog izvješća i programa rada javnih ustanova REA Kvarner i „Priroda“ u prošloj godini. REA Kvarner je ostvarila prihode i rashode u visini oko 2,5 milijuna kuna, a kod JU „Priroda“ budžet je bio oko šest milijuna kuna, od čega je iz proračuna Županije pet milijuna kuna što je veći iznos nego proteklih godina radi projekata koje provode – Centra za posjetitelje u Staroj Sušici, dogradnja sustava zaštite bjeloglavog supa i uključenost u europske projekte vezane za bioraznolikost. Također je od 80 inovatora plasirano 30-ak inovacija koje su našle komercijalni interes na tržištu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari