INTERAKTIVNA ZOOM PREDAVANJA

Započela 10. Rijeka psihologije pod sloganom ”Čuvajmo mentalno zdravlje”

Online pozdravnim govorima i predavanjem započela je jubilarna, 10. Rijeka psihologije, koja do 21. veljače pod sloganom „Čuvajmo mentalno zdravlje“ donosi niz predavanja i radionica.

Rijeka psihologije zajednički je projekt sveučilišne zajednice, neprofitnog sektora i jedinica lokalne i regionalne samouprave koji se provodi u sklopu Tjedna psihologije s ciljem popularizacije psihologije i promicanja njenog položaja u društvu i već devet godina teče gradom na Rječini i Primorsko-goranskom županijom, a ove će godine prvi put teče i online okruženjem.

U uvodnom dijelu najprije se obratila Ines Jakovčić, predsjednica Organizacijskog odbora, a potom i drugi uvaženi gosti: pročelnica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Nada Krapić, dekanica Filozofskog fakulteta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samardžija, predsjednica Hrvatske psihološke komore Andrea Bogdan, predsjednik Hrvatskog psihološkog društva Josip Lopižić, župan Primorsko goranske županije Zlatko Komadina te zamjenik gradonačelnika grada Rijeke Marko Filipović.

Zamjenik gradonačelnika Filipović naglasio je kako sve veliki broj radionica, programa i predavanja, lako prilagođavanje novonastaloj situaciji u svijetu, kao i raznolikost tema koje se tiču svakodnevnih aktivnosti i života pripadnika našeg društva, govori ne samo o uspjehu ove inicijative već i o važnosti i potrebi integracije psihologije u svakodnevni život Riječana.

Nakon lijepih želja i čestitki na jubileju, u pauzi je nastupio band The Rozh, nakon čega je prof. dr. sc. Jasna Hudek Knežević s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci održala predavanje o socioseksualnosti.

Broje aktivnosti Rijeke psihologije posvećene suočavanju sa stresom

Unatoč pandemiji COVID-19 bolesti, uz potrebne prilagodbe i poštivanje propisanih epidemioloških mjera u tjednu psihologije bit će održano ukupno 95 aktivnosti koje će provoditi 109 psihologa i psihologinja, čak 35 studenata i studentica psihologije te 23 stručnjaka drugih profesija. Aktivnosti su organizirane u skladu sa mnogim zanimljivim i aktualnim temama različitih područja psihologije.

Riječ je uglavnom o interaktivnim predavanjima putem online platformi Zooma i Microsoft Teama, no uključeno je i više radionica, što uživo za najmlađe, što u virtualnom prostoru.

Ovogodišnja manifestacija sadrži bogat program koji obuhvaća vrlo aktualne i važne teme, kao i one o kojima se razgovaralo i prethodnih godina. S obzirom na okolnosti u kojima živimo, nije neobično da se brojne aktivnosti tiču teme stresa i suočavanja sa stresom, različitih tehnika relaksacije, psihičkog zdravlja i psihološke otpornosti. Građani će imati priliku saznati iz prve ruke i o tome na koji su se način zdravstveni i policijski sustavi prilagodili funkcioniranju u uvjetima pandemije COVID-19 bolesti, ali i kako su se učenici, nastavnici, odgajatelji i roditelji snašli u online radu i nastavi.

Humanitarna akcija namijenjena Društvu psihologa Sisačko-moslavačke županije

Osim popularizacije psihologije, manifestacija promiče volonterstvo i svake se godine prikupljaju sredstva u humanitarne svrhe. Ove godine sredstva će se preusmjeriti kolegicama i kolegama iz Društva psihologa Sisačko-moslavačke županije za edukacije za rad s traumama. U humanitarnu akciju može se uključiti uplatom na žiro-račun Filozofskog fakulteta (IBAN: HR9123600001101536455, Zagrebačka banka, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: humanitarna akcija).

Generalni je pokrovitelj ovogodišnje manifestacije Primorsko-goranska županija, a realizaciju manifestacije financijski podupiru i Grad Rijeka, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Centar za primijenjenu psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Hrvatska psihološka komora, Hrvatsko psihološko društvo, Prospekt d.o.o., 3D2 VISUAL i Geko Solutions.

Ulaz je na sve aktivnosti besplatan, no za neke je od njih broj sudionika ograničen, zbog čega je obavezna prethodna najava. Svi detalji s vremenom i mjestom održavanja, kratkim sažetkom aktivnosti, uputama za prijave i naznačenom ciljanom skupinom objavljeni su na službenim stranicama manifestacije Rijeka psihologije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari