SPEKTAKL U PAVLOMIRU

Započela je Ružica Vinodola; Prva večer za pamćenje!

Prva večer manifestacije za pamćenje, Lucija Biondić najbolja

U Vinskoj kući Pavlomir, sinoć je po 19. put započela Ružica Vinodola, jedna od najpoznatijih manifestacija u Hrvatskoj koja je popularnost stekla zahvaljujući jedinstvenom izboru najspretnije i najvještije djevojke u poslovima vezanim uz vinogradarstvo, vinarstvo i domaćinske poslove spajajući prošlost i sadašnjost Vinodolskog kraja.

I već je prva večer natjecanja potvrdila koliko je Ružica Vinodola poznata i popularna, a svakako je i vrijedan turistički proizvod, što se moglo vidjeti i večeras u Pavlomiru. Brojna domaća i strana publika pohrlila je već u ranim predvečernjim satima kako bi zauzela što bolje mjesto u publici i tako što bolje mogla pratiti sjajan program kojeg su pripremili organizatori.

Podsjetimo, ove godine na Ružici Vinodola sudjeluje 11 kandidatkinja iz raznih dijelova Hrvatske, koje će se u trodnevnom spektaklu okušati u devet disciplina koje su tematski podijeljene pa su se tako prve večeri djevojke natjecale u tri discipline vezane za poslove u vinogradu. Pod nadahnutim vođenjem popularnog “Casabianca dua” – Marija Lipovšeka Battifiace i Irene Grdinić, djevojke u se natjecale u tri igre: brentača (punjenje plastične posude vodom iz brentače), gaženje grožđa (nožno) te ručno mašćenje grožđa.

Večer za pamćenje je tradicionalno započela mimohodom sudionica i njihove pratnje iz KUD-a “Ilija Dorčić” iz Novog Vinodolskog kroz vinograd te dolaskom na pozornicu, a nastavila mantinjadom koju su odsvirali Nikica i Vinko Piškulić (Juraši). Tradicionalno je proglas u stihovima pročitao knez Velibor Toplovec koji je i proglasio natjecanje otvorenim. Potom su se okupljenima obratili direktorica TZ Grada Novi Vinodolski Tena Peričić i gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković koji su svima zaželjeli lijepa tri dana te djevojkama puno uspjeha, zadovoljni da se tradicija vinodolskog kraja čuva i baštini.

Nakon uvodnih riječi, predstavljeno je svih 11 kandidatkinja te žiri koji će odlučivati o najboljima, a kojeg čine: Ljiljana Stošić – predsjednica žirija i predstavnica TZG Novi Vinodolski, Tena Peričić – direktorica TZG Novi Vinodolski, Alenka Spoja – direktorica TZ Općene Vindolske i “mama Ružica” (osoba koja koordinira i pomaže kandidatkinjama u svemu) te Damir Kedžo – popularni glazbenik. Da bi sve bilo prema pravilima brinuo se i glavni sudac Sanjin Krišković.

Nakon predstavljanja igara, započelo je i natjecanje prvog dana, uz bučnu podršku publike koja je uživala te sve kandidatkinje pozdravila velikim pljeskom. Uz odličnu glazbenu podlogu benda Prava stvar, jedinstven ambijent vinograda Pavlomir i uz bogatu ugostiteljsku ponudu možemo reći da su sva čula uživala.

Kako to pravila nalažu, na kraju prve večeri proglašene su tri najuspješnije djevojke te su tako drugo mjesto podijelile Nina Pišklić i Lucija Krpan, dok je najuspješnija djevojka prve večeri Lucija Biondić. Njihovi će se bodovi pribrojiti onima od naredna dva dana te će se tako izabrati ovogodišnja Ružica Vinodola.

Među brojnom publikom bio je veliki broj domaćih i inozemnih gostiju, a njihovi su utisci odlični. “Odlično je, savršeno, jako lijep ambijent” – rekla je Petra Furlin iz Zagreba, dok je Lucija Rajnović s Praputnjaka rekla da već tradicionalno dolazi na manifestaciju koja je svake godine iznova oduševljava zabavom i izvrsnom ugostiteljskom ponudom.

Program Ružice Vinodola se nastavlja već večeras, na Frankopanskom trgu u Novom Vinodolskom, djevojke će se natjecati u igrama vezanim za domaćinstvo, program će voditi Mario Lipovšek Batiffiaca, a publiku će zabaviti grupa Point. Veliko finale održat će se u subotu 19. kolovoza u Starom gradu Novog Vinodolskog, kada će se djevojke natjecati u tri završne discipline vezane za točenje i prezentaciju vina, program će voditi Irena Grdinić, a publiku će zabavljati popularni Giuliano i Diktatori. Negdje oko 23 sata proglasit će se ovogodišnja Ružica Vinodola, prema ocjenama ocjenjivačkog suda, kao i najsimpatičnija djevojka koju će odabrati same kandidatkinje te ocjenjivački sud i žiri.

Napomenimo kako će se, uz samo natjecanje i zabavu, na Trgu Vinodolskog zakona održati prezentacija starih zanata uz atraktivni drveni vrtuljak za najmlađe, a posjetiteljima će svakako biti zanimljiv sajam proizvoda i suvenira. Uz sve navedeno, organizator priprema i festival vina “Kvarner Wines” na kojem će se moći kušati autohtona vina ovog podneblja te poseban pjenušac i rose “Ružica Vinodola”, koji su dobili naziv upravo po ovoj popularnoj manifestaciji. Kako bi svatko tko želi tijekom manifestacije ovjekovječio svoju večer u Novom, organizatori pripremaju posebne photo pointe koji će predstavljati Novi i Ružicu Vinodola u najljepšem svijetlu. Ružica Vinodola je prilikom odlaska iz vinograda bila ovjenčana vinovom lozom, a na manifestaciji će svi posjetitelji moći kupiti cvjetne vjenčiće te na tragu ovog starog običaja, prošetati gradom s prekrasnim cvjetnim detaljem.

Organizatori Ružice Vinodola su TZG Novi Vinodolski i TZ Općine Vinodolske uz suorganizaciju Grada Novog Vinodolskog, Općine Vinodolske, Centra za kulturu Novog Vinodolskog, Vinske kuće Pavlomir, Udruge Ružica Vinodola, udruženja Kvarner Wines i agencije Omnes. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede RH te sponzori Hrvatska turistička zajednica, TZ Kvarnera, Primorsko-goranska županija, agencije Katarina Line, Adria Mare i Arriva, galerija Drveni val, Primus Physio i Studio Nijansi.

Nakon prve sjajne večeri, druge dvije se nestrpljivo očekuju. Vidimo se na spektaklu u Novom!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari