Zatvara se knjižara Ribook u Starom gradu!? Razlog – tipično hrvatski…

Foto: Naklada Val

Neslužbeno saznajemo kako se nakon 11 godina postojanja zatvara knjižara Ribook u Starom gradu, u ulici Janeza Trdine 9a

Omiljena knjižara mnogih ljubitelja pisane riječi u našem gradu bila je mjesto promocije proze, poezije, održavanja tribina te raznih kulturnih manifestacija.

Knjižara je to, koja je prije svega promicala, ovom društvu, nasušno potrebnu kulturu čitanja. Mnogi koji knjige naručuju preko interneta upravo su u Ribooku mogli preuzeti svoj primjerak.

Iako Grad Rijeka knjižarama u gradu smanjuje cijenu najma te tako ipak potpomaže njihov rad, čini se kako ni ta činjenica nije bila dovoljna za opstanak.

Povodom zatvaranja knjižare prenosimo objavu kolege Dragana Ogurlića, direktora izdavačke kuće Val. Upravo je on objavio vijest o zatvaranju na svojem facebook profilu.

“Bilo je vjerovati da je Rijeka vjerojatno jedini grad u kojem knjižare mogu opstati zahvaljujući politici Grada. Ali ovdje ni to nije bilo dovoljno. Treba podsjetiti da knjižarstvo nije vađenje nafte nego nuđenje srca i dobre volje za čitanjem.

Neka, spasit će nas turizam. I prodaja sladoleda ljeti. U ovoj vukojebini ostajemo još siromašniji i duhom i takujinom, pred zavarenim vratima brodogradilišta.”

Nakon svega, postavlja se pitanje kako i na koji način mogu opstati male kulturne oaze, kao što su knjižare koje posluju jedino s vlastitom zaradom, nasuprot velikih kulturnih institucija koje su dijelom sufinancirane iz raznih budžeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari