U SKLOPU DANA ŽENA

Zauzimanje ženske perspektive u antropologiji novo je predavanje Sveučilišta za 3. dob

Ilustracija: Riportal

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, u sklopu programa Sveučilište za 3. dob, 9. ožujka bit će održano predavanje „Zauzimanje ženske perspektive u antropologiji“.

Predavanje koje će voditi izv.prof.dr.sc. Sanja Puljar D’Allesio s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci održat će se s početkom u 17 sati on line preko Zoom aplikacije.

Svi zainteresirani predavanju se mogu priključiti preko poveznice (Meeting ID: 814 9416 4100; Passcode: 218496)

Na predavanju će biti riječi o kulturnoj antropologiji kao znanosti koja se bavi proučavanjem društvenih i kulturnih odnosa – u početku se radilo o kulturi “Drugih” (egzotičnih i udaljenih), a danas o kulturi Bliskih. Prikazat će se kako su i žene bile smatrane Drugima, budući je znanost operirala iz muške perspektive. Ovo je za posljedicu imalo iskrivljenu sliku datog društva, iskrivljenu utoliko što je bila nepotpuna. Tek zauzimanjem i ženske perspektive (uz mušku), a onda i priznavanjem mnogostrukosti ženskih, muških i trećerodnih perspektiva opis date kulture postaje slojevitiji i potpuniji. Put do zauzimanja mnogostrukih perspektiva na predavanju će se razložiti kroz primjere radova domaćih i stranih znanstvenica.

Sveučilište za 3. dob namijenjeno je građanima i građankama Primorsko-goranske županije iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili višim stupnjem obrazovanja. Edukativni program u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, a uz potporu Grada Rijeke, nudi neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenoga znanja s osobnim životnim iskustvom.

Svi zainteresirani mogu pratiti novosti, preporuke i objave putem maila 3dob@uniri.hr, kao i na službenim mrežnim stranicama Sveučilišta za 3. dob.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari