ZAVI“ČA“JNA SRIJEDA U GKR: Danas u Filodrammatici predstavljanje zbirke poezije Radovana Tadeja, „Astralije“

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Da bi doživljaj bio potpun i da bi stihovi odjeknuli bolje, čitat će ih poznati hrvatski glumac Robert Kurbaša

Nova zbirka pjesama Radovana Tadeja, „Astralije“ bit će predstavljena u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka Filodrammatica/Korzo 28, u srijedu, 30. studenoga s početkom u 18 sati.

Uz autora će na predstavljanju sudjelovati i dvije poznate pjesnikinje i promotorice čakavske poezije – Rajka Jurdana Šepić (astrofizičarka i čakavska poetesa, čije se ime pojavljuje u posveti jedne Tadejeve pjesme iz ove zbirke) i Vlasta Sušanj Kapićeva. Da bi doživljaj bio potpun i da bi stihovi odjeknuli bolje, čitat će ih poznati hrvatski glumac Robert Kurbaša.

Sedmom zbirkom pjesama predstavlja nam se Radovan Tadej, pjesnik čiju poeziju, u većoj mjeri na čakavskom narječju, pratimo u časopisima Tarsatika, Sušačka revija, Dometi, Književna Rijeka, Čakavska beseda, Godine, Republika, Ognjište. Rič po rič (kako glasi naziv jedne od njegovih šest zbirki pjesama dosad objavljenih) stižemo i do „Astralija“.

Kroz tri pomno osmišljena ciklusa („Astralije“, „Fantazmagorije“ i „Fantasteria ciacavschiana“) Tadej nas vodi u fenomen svemirskih samoća. Spajajući stvarno i nestvarno, ovozemaljsko s vanzemaljskim, igrajući se riječima i poetskim slikama, ispreplićući stihove i astralne svjetove, Tadej nam u ruke polaže dragulj misli, osjećaja i izraza, i dragulj jezika, povrh svega. Na geografskoj karti i u stvaralaštvu Radovana Tadeja posebno mjesto zauzima Zlobin i zlobinarska čakavština. Stoga posebnu pažnju i u ovoj zbirci privlači Fantaseria ciacavschiana u kojoj pjesnikova vještina stihovanja na rodnome jeziku dostiže punu snagu i potpunu ljepotu doživljaja. Ili kako bi to lijepo rekla pjesnikinja Ljerka Car Matutinović u predgovoru „Astralija“: „Osim začudne pjesme „Pištament moje matere“, u ovom ciklusu ima i pjesama koje prenesene iz standarda na čakavski zrače nekom osebujnom svjetlošću.“

Ljepoti poezije u ovoj se knjizi pridružuje ljepota crteža za koju zaslugu nosi autorica Ivanka Zubović Vidmar te ljepota fotografija koje potpisuje Milorad Sirotić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari