ŠEST PREDAVANJA

Završen ciklus predavanja „Pametni gradovi i općine“ u organizaciji društva Smart RI

Idi na originalni članak

Završen je ciklus šest predavanja, koje je trgovačko društvo Smart RI organiziralo s ciljem prezentacija ideja primjene informacijskih tehnologija u podizanju kvalitete života građana i boljeg funkcioniranja gradova i općina.

Oglas

Predavanja su bila namijenjena predstavnicima jedinica lokalnih i regionalnih samouprava Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije i dio su aktivnosti projekta Centra kompetencija za pametne gradovi, čiji je nositelj i prijavitelj upravo Smart RI.

Kroz svih šest predavanja odnosno edukacija nastojao se osvijestiti problem s kojim se suočavaju brojni gradovi, poput prometa, energetike, turizma, komunalne infrastrukture, nakon čega su predstavljena rješenja, u vidu proizvoda ili usluga, koja nastaju kroz projekt Centra kompetencija za pametne gradove.

VIDEO DANA:

Projekt Centar kompetencija za pametne gradove ukupno je vrijedan gotovo 150 milijuna kuna, od čega preko 95 milijuna sufinancira EU putem Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

„Radi se o najvećem razvojnom projektu u Hrvatskoj u području informacijsko komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana. Partneri će razviti čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom, a otvoreno je više od 50 radnih mjesta“, kazao je direktor tvrtke Smart RI Nenad Antolović.

Sudionike posljednjeg predavanja ciklusa pozdravio je i riječki gradonačelnik Marko Filipović.
„Putem ovog značajnog projekta otvara se veliko područje za suradnje s tvrtkama u Rijeci i Hrvatskoj te se nadam da ćemo iskoristiti dobivena EU sredstva na dobrobit svih naših građana, ali i efikasniju gradsku upravu“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Kako smanjiti troškove i povećati efikasnost u upravljanju komunalnom infrastrukturom?

Posljednje predavanje iz ciklusa bilo je posvećeno načinu smanjenja troškova i povećanja efikasnosti u upravljanju komunalnom infrastrukturom, odnosno podprojektu „4D Inteligentna Infrastruktura“. Cilj projekta je efikasna evidencija i upravljanje podzemnom i nadzemnom komunalnom infrastrukturom, a kako bi se smanjili troškovi, povećala efikasnost, privukle investicije te pružila bolja usluga. Takav cjelovit način prikupljanja podataka za sada ne postoji na području Republike Hrvatske, a i globalno, budući da trenutno postoje samo neki dijelovi rješenja za pojedinačne elemente koji su obuhvaćeni projektom. Rezultat projekta će biti istražena i testirana baza podataka o komunalnoj infrastrukturi, a ujedno i bolje i efikasnije upravljanje komunalnom infrastrukturom. Osim predstavnika Ericsson Nikole Tesle, Sveučilišta u Rijeci te tvrtki Alarm Automatike i 3t.Cable, predstavljanju su prisustvovali i predstavnici riječkih komunalnih društava (Vodovod i kanalizacija te Energo), koja su uključena u ovu projektnu aktivnost.

Kako kvaliteta komunalne infrastrukture direktno utječe na kvalitetu usluge i isporuke proizvoda krajnjim kupcima, korištenje georadara će pružiti 3d prikaz podzemne infrastrukture koji će stvarati sustav radarskih zapisa koji će se naknadno povezivati u integralni sustav.

Osim spomenutih sustava za automatsku obradu i prepoznavanje podzemne infrastrukture na osnovi radarskih zapisa, te sustava inovativne inventarizacije i kontrole infrastrukture, u planu je i integracija različitih informacija o komunalnoj infrastrukturi s drugim socio-ekonomskim informacijama i utjecajem kojeg komunalna infrastruktura ima na odvijanje poslovnih procesa pametnog grada.

Snimke svih predavanja dostupne online

Dio predavanja u sklopu ciklusa bio je posvećen i novoj financijskoj perspektivi EU, odnosno potencijalnim načinima financiranja projekata kojima bi se implementirala rješenja za pametne gradove, između ostalog, i ona rješenja razvijena u sklopu projekta Centra kompetencija za pametne gradove. Naime, za Hrvatsku nova financijska perspektiva donosi gotovo duplo veće iznose nego prethodnih godina s obzirom da je uz strukturne fondove na raspolaganju i novi Fond za oporavak i otpornost kojim se planiraju ublažiti posljedice pandemije COVID-19 na društva i gospodarstva zemalja EU i to kroz zelenu i digitalnu tranziciju.

Snimke svih predavanja moguće je pogledati na You tube kanalu trgovačkog društva Smart RI, a prezentacije s predavanja su dostupne na mrežnim stranicama tvrtke Smart RI.

Exit mobile version