ŠEST PREDAVANJA

Završen ciklus predavanja „Pametni gradovi i općine“ u organizaciji društva Smart RI

Završen je ciklus šest predavanja, koje je trgovačko društvo Smart RI organiziralo s ciljem prezentacija ideja primjene informacijskih tehnologija u podizanju kvalitete života građana i boljeg funkcioniranja gradova i općina.

Predavanja su bila namijenjena predstavnicima jedinica lokalnih i regionalnih samouprava Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije i dio su aktivnosti projekta Centra kompetencija za pametne gradovi, čiji je nositelj i prijavitelj upravo Smart RI.

Kroz svih šest predavanja odnosno edukacija nastojao se osvijestiti problem s kojim se suočavaju brojni gradovi, poput prometa, energetike, turizma, komunalne infrastrukture, nakon čega su predstavljena rješenja, u vidu proizvoda ili usluga, koja nastaju kroz projekt Centra kompetencija za pametne gradove.

VIDEO DANA:

Projekt Centar kompetencija za pametne gradove ukupno je vrijedan gotovo 150 milijuna kuna, od čega preko 95 milijuna sufinancira EU putem Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

„Radi se o najvećem razvojnom projektu u Hrvatskoj u području informacijsko komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana. Partneri će razviti čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom, a otvoreno je više od 50 radnih mjesta“, kazao je direktor tvrtke Smart RI Nenad Antolović.

Sudionike posljednjeg predavanja ciklusa pozdravio je i riječki gradonačelnik Marko Filipović.
„Putem ovog značajnog projekta otvara se veliko područje za suradnje s tvrtkama u Rijeci i Hrvatskoj te se nadam da ćemo iskoristiti dobivena EU sredstva na dobrobit svih naših građana, ali i efikasniju gradsku upravu“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Kako smanjiti troškove i povećati efikasnost u upravljanju komunalnom infrastrukturom?

Posljednje predavanje iz ciklusa bilo je posvećeno načinu smanjenja troškova i povećanja efikasnosti u upravljanju komunalnom infrastrukturom, odnosno podprojektu „4D Inteligentna Infrastruktura“. Cilj projekta je efikasna evidencija i upravljanje podzemnom i nadzemnom komunalnom infrastrukturom, a kako bi se smanjili troškovi, povećala efikasnost, privukle investicije te pružila bolja usluga. Takav cjelovit način prikupljanja podataka za sada ne postoji na području Republike Hrvatske, a i globalno, budući da trenutno postoje samo neki dijelovi rješenja za pojedinačne elemente koji su obuhvaćeni projektom. Rezultat projekta će biti istražena i testirana baza podataka o komunalnoj infrastrukturi, a ujedno i bolje i efikasnije upravljanje komunalnom infrastrukturom. Osim predstavnika Ericsson Nikole Tesle, Sveučilišta u Rijeci te tvrtki Alarm Automatike i 3t.Cable, predstavljanju su prisustvovali i predstavnici riječkih komunalnih društava (Vodovod i kanalizacija te Energo), koja su uključena u ovu projektnu aktivnost.

Kako kvaliteta komunalne infrastrukture direktno utječe na kvalitetu usluge i isporuke proizvoda krajnjim kupcima, korištenje georadara će pružiti 3d prikaz podzemne infrastrukture koji će stvarati sustav radarskih zapisa koji će se naknadno povezivati u integralni sustav.

Osim spomenutih sustava za automatsku obradu i prepoznavanje podzemne infrastrukture na osnovi radarskih zapisa, te sustava inovativne inventarizacije i kontrole infrastrukture, u planu je i integracija različitih informacija o komunalnoj infrastrukturi s drugim socio-ekonomskim informacijama i utjecajem kojeg komunalna infrastruktura ima na odvijanje poslovnih procesa pametnog grada.

Snimke svih predavanja dostupne online

Dio predavanja u sklopu ciklusa bio je posvećen i novoj financijskoj perspektivi EU, odnosno potencijalnim načinima financiranja projekata kojima bi se implementirala rješenja za pametne gradove, između ostalog, i ona rješenja razvijena u sklopu projekta Centra kompetencija za pametne gradove. Naime, za Hrvatsku nova financijska perspektiva donosi gotovo duplo veće iznose nego prethodnih godina s obzirom da je uz strukturne fondove na raspolaganju i novi Fond za oporavak i otpornost kojim se planiraju ublažiti posljedice pandemije COVID-19 na društva i gospodarstva zemalja EU i to kroz zelenu i digitalnu tranziciju.

Snimke svih predavanja moguće je pogledati na You tube kanalu trgovačkog društva Smart RI, a prezentacije s predavanja su dostupne na mrežnim stranicama tvrtke Smart RI.

Europski fond za regionalni razvoj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari