UKLJUČIVANE BESKUĆNIKA

Završna konferencija EU projekta Novi put

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Projekt Novi put u partnerstvu su proveli Grad Rijeka, Centar za socijalnu skrb Rijeka, Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza i Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“.

Projekt Novi put – razvoj inovativnog programa socijalnog uključivanja beskućnika usmjeren je na resocijalizaciju beskućnika u svim aspektima njihovog života s ciljem omogućavanja lakšeg pristupa socijalnim uslugama, pružanja psihosocijalne podrške, lakšeg snalaženja na tržištu rada kao i snalaženja među propisima koji reguliraju njihova razna prava i obaveze.

Beskućništvo po svojoj težini i složenosti spada u sam vrh socijalnih problema, a Europski savez organizacija koje rade s beskućnicima (FEANTSA) razvio je tipologiju beskućništva prema kojoj se definiraju osnovni oblici ove pojave – osobe bez krova nad glavom, osobe bez stana/kuće te osobe koje nesigurno i neadekvatno stanuju.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Ovakvo definiranje pojma beskućništva povećava broj evidentiranih beskućnika u Republici Hrvatskoj na više tisuća građana.  Mnogi među njima nisu doslovce na ulici, ali borave u nedostojnim, nesigurnim i neadekvatnim uvjetima.

S ciljem bolje društvene i socijalne integracije beskućnika i osoba u riziku od beskućništva, projekt Novi put u partnerstvu su proveli Grad Rijeka, Centar za socijalnu skrb Rijeka, Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza i Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“.

Sredstva za realizaciju projekta u visini od  1.483.984,74 kuna u potpunosti su osigurana kroz natječaj „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I.“ iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Tijekom dvije godine trajanja projekt je ispunio svoje ciljeve, a to su rekonstrukcija i opremanje prostora na lokaciji nužnog smještaja Grada Rijeke te formiranje Centra za podršku beskućnicima; pokretanje je FollowUp Programa s ciljem osnaživanja beskućnika znanjima i vještinama koje im pomažu u aktivnom uključivanju u život zajednice te promijeni njihovog socijalnog statusa; provođenje javne kampanje s ciljem podizanja svijesti o problematici beskućništva te provođenje dodatnih edukacija za stručnjake kako bi i dalje radili na razvoju i unapređenju projekata namijenjenih beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva.

„Osim pomoći samim beskućnicima koji su i krajnji korisnici ovog programa, kroz projekt smo radili i na osnaživanju stručnjaka koji s njima rade. Također opremili smo i Centar za podršku beskućnicima koji se nalazi u prostoru objekta nužnog smještaja na adresi Antuna Mihića 2G koji će se i u budućnosti nastaviti koristiti. Htjeli smo stvoriti jedno mjesto na kojem će se beskućnicima osim ostalih usluga, poput pravne pomoći, pružati i usluge psihosocijalnog karaktera poput raznih radionice koje za cilj imaju uključivanje u socijalni život grada, htjeli smo stvoriti mjesto na kojem korisnici mogu dobiti sve potrebne informacije iz različitih aspekata, a provodile su se i primjerice instrukcije za djecu“, istaknula je voditeljica Službe za socijalnu skrb u Gradu Rijeci i voditeljica projekta Novi put, Maja Pudić.

Pokretanje Centra za podršku beskućnicima, i to upravo u naselju gdje su smješteni beskućnici ima za cilj pokušati naći odgovor na pitanje kako izaći iz kruga beskućništva, ali i kako još bolje naučiti raditi s beskućnicima kroz edukacije stručnih suradnika koje se odvijaju upravo kroz Centar.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

FollowUp program ima za cilj omogućiti beskućnicima stjecanje znanja i vještina kako bi se aktivno uključili u život zajednice te promijenili svoj socijalni status. Ovaj program provodi mobilni tim stručnjaka koji djeluje na tri lokacije. Oni prvenstveno pružaju psihosocijalnu podršku, provode edukacijske radionice i pružaju pomoć u školskim obvezama za djecu iz nužnog smještaja Grada Rijeke.

Jedan od članova FollowUp tima, Pjer Orlić istaknuo je kao je projektom obuhvaćeno gotovo stotinu korisnika. „Kroz ovaj projekt produbljena je i proširena suradnja beskućnika i nas koji već godinama s njima radimo. Projekt je omogućio da im se pruži još više mogućnosti, pomoći i sadržaja, jedna ruka pomoći pri integraciji u društvo koju su oni prihvatili“, istaknuo je Orlić i dodao kako Rijeka ima dva prihvatilišta za beskućnike. „I Ruže sv. Franje i Oaza imaju prihvatilišta u koja se istovremeno može smjestiti u svaki po 14 korisnika, tu je i nužni smještaj Grada Rijeke, ali nažalost potrebe su sve veće od strane korisnika. I ovi smještajni kapaciteti nisu dovoljni. Nadam se da će se to u budućnosti promijeniti“, zaključio je Orlić.

Završna konferencija projekta okupila je stručnjake iz Rijeke, Zagreba, Splita, Osijeka i Ljubljane koji su predstavili svoja iskustva u radu i modele podrške beskućnicima.

Drago Lelas, predsjednik Udruge MoSt i predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike izrazio je zadovoljstvo što je nositelj ovakve vrste projekta upravo gradska uprava Grada Rijeke. „U suradnji s lokalnim pružateljima usluga, Rijeka je napravila veliki iskorak u socijalnom uključivanju beskućnika u društvo“, komentirao je Lelas.

U sklopu projekta Novi put realizirana je i kazališna predstava Crna vuna na čijem su radu i osmišljavanju, osim profesionalaca, radili i beskućnici, odnosno osobe u riziku od siromaštva.

Naime, svjetska iskustva pokazuju da je sudjelovanje u umjetničkim programima vrlo učinkovit način osnaživanja marginaliziranih skupina. Kroz iskustvo rada na predstavi, sudionici usvajaju vještine, radne navike i nova znanja te stječu povjerenje i uspostavljaju socijalne veze. Istovremeno, ova će predstava postaviti i izazov pred publiku u smislu povećanja svjesnosti i senzibiliziranosti prema ovoj društvenoj skupini koju definira niz specifičnosti.

Kampanja podizanja svijesti o beskućništvu provodi se putem okruglih stolova i tribina  posvećenih i korisnicima – beskućnicima ili osobama u riziku od beskućništva, te stručnjacima koji direktno ili indirektno rade s beskućnicima ili osobama u riziku od beskućništva kao i kroz same završne manifestacije projekta orijentirane i stručnoj zajednici ali i široj javnosti. Jedan od elemenata kampanje je i Vodič za beskućnike koji uskoro izlazi iz tiska.

Edukacije za suradnike koje su se provodile kroz razne tečajeve i pod supervizijom tijekom trajanja projekta imaju za cilj unaprijediti njihove kompetencije kako bi i dalje mogli raditi na razvoju i unapređenju projekata namijenjenih beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva.

Grad Rijeka za skrb o beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva u 2021. godini izdvojio ukupno oko 2 milijuna kuna

„Grad Rijeka prvi je u Hrvatskoj prije 21 godine osmislio i pokrenuo jedinstveni projekt nužnog smještaja kao oblik zbrinjavanja beskućnika i osoba u riziku od beskućništva. Ovaj projekt zbrinjavanja primjer je najkonkretnije pomoći te predstavlja socijalno najosjetljiviji i najsnažniji odgovor na problem s kojim se susreće ova specifična skupina građana jer im se takvim zbrinjavanjem prvenstveno otvara mogućnost korištenja niza socijalnih prava i pomoći koja ne bi mogli ostvariti kada ne bi imali adresu na kojoj borave, odnosno kada ne bi bili evidentirani u sustavu i kada bi doista živjeli samo na ulici“, rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski i dodao kako je od strane Grada Rijeke tijekom godina puno napravljeno na rješavanju problema beskućništva, ali kako i dalje postoji mjesta za unaprjeđenje rada. „Prvenstveno pritom mislim na modele društvene i socijalne integracije beskućnika na čemu ćemo i dalje raditi“, završio je Palčevski.

Za nužni smještaj Grad godišnje izdvaja oko 739.000 kuna od čega se za tekuće održavanje objekata izdvaja oko 479.700,00 kuna, a za režijske troškove i troškove voditeljice nužnog smještaja i provedbu psihosocijalne pomoći korisnicima, 260.000,00 kuna. Građanima koji žive u nužnom smještaju Grad Rijeka u potpunosti podmiruje usluge odvoza kućnog smeća i komunalnu naknadu te troškove korištenja vode do 5m3 mjesečno po članu obitelji i odvodnje otpadnih voda, kao i 50% cijene najamnine koja iznosi 1,84 kn/m2 (npr. za 16m2 korisnik plaća 14,75 kuna najamnine mjesečno).  Pruža im se i pomoć za podmirenje troškova električne energije u iznosima od 150 do 400 kuna ovisno o broju članova obitelji.

Uz to, Grad Rijeka svake godine izdvaja oko 1,35 milijuna kuna za različite programe skrbi vezane uz beskućnike i osobe u riziku od beskućništva.

Grad tako godišnje financijski s oko 580.000 kuna podržava prihvatilišta za beskućnike „Ruže Sv. Franje“ i Udruge Oaza te je osigurao i bez naknade ustupio prostor stambenoj zajednici za žene beskućnice. Također, osigurana je i dodatna financijska pomoć od 20.000 kuna godišnje za projekt „Kruh sv. Elizabete“ kojeg provodi Socijalna samoposluga. Grad Rijeka s 15.000 kuna godišnje financijski podržava i rad Udruge „Depaul Hrvatska“ koja na području grada Rijeke provodi projekt pod nazivom „Vanjski (outreach) rad usmjeren prema marginaliziranim skupinama na mjestima njihovog okupljanja“. Članovi ove Udruge odlaze na mjesta na kojima se povremeno i stalno okupljaju beskućnici te im kroz razgovor nude savjetodavnu pomoć kao i usluge dnevnog boravka za siromahe i beskućnike u sklopu samostana sestara milosrdnica „Kuća utočišta“.

Isto tako Grad financira smještaj osoba koje se zateknu u nepovoljnim životnim situacijama, a posebno žena s djecom, u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari