ZANIMLJIV AKTUALNI SAT

Zbog nedostatka kvoruma 34. sjednica ŽS PGŽ nastavlja se idući tjedan

U opatijskom hotelu Royal danas je započela 34. sjednica Županijske skupštine PGŽ, uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka

Dobrodošlicu sudionicima sjednice zaželio je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić. Poručio je da u adventsko vrijeme treba širiti optimizam kako bi se svi lakše nosili s ovim teškim i izazovnim vremenom. U ime svih građana Opatije zahvalio se Županiji na, kako je rekao, najboljem mogućem Božićnom daru, najavi gradnje novog Doma zdravlja kojeg Opatijci dugo očekuju.

U izjavi novinarima uoči početka sjednice župan Zlatko Komadina osvrnuo se na Proračun PGŽ za koji je rekao da je održiv i realan u aktualnim vremenima epidemije koronavirusa:

„Nastojali smo zadržati kapitalne projekte i ulaganja te programe i vjerujem da ćemo kroz narednu godinu uspjeti realizirati sve što smo zacrtali. Tu je projekt sportske dvorane Medicinske škole, dovršava se škola Jelenje, započinje projekt rekonstrukcije OŠ u Rabu, nova škola u Marinićima, dodatna ulaganja u sve zdravstvene ustanove zbog Covid situacije i Platak koji se nastavlja kao glavni projekt.“

Konsolidirani Proračun Županije je 1,353 milijarde kuna, od čega je županijski dio 384,1 milijuna kuna.

„Oko 40% rashoda usmjereno je na školstvo, 40 posto na zdravstvo, a 20 posto su programi i projekti ostalih upravnih odjela“ istaknuo je Komadina.

Resorni pročelnik Krešimir Parat rekao je kako je Proračun na istoj razini od 2020. godine, odnosno uz minimalan rast od 0,2%. Parat je podsjetio kako se u sljedećoj godini završava veliki EU projekt Putevima Frankopana, ali se zato planira nekoliko novih EU projekta u školstvu vezano uz Centre kompetentnosti u vrijednosti preko 123 mln kuna u sljedećem trogodišnjem razdoblju.

Sjednica je započela aktualnim satom u okviru kojeg je otvoreno više tema.

Vezano za upit vijećnice Tatjane Smeraldo oko odlaganja otpada u Prezidu župan je rekao kako je primio predstavnike Mjesnog odbora Prezid te kako po propisima tamo ne može biti obrada otpada te će tako i ostati što se tiče Županije. Pročelnica Vahtar Jurković je dodala kako PGŽ nije dobila nikakav zahtjev niti je izdala dozvolu za gospodarenjem otpada.

Na pitanje vijećnika Josipa Katalinića o mogućoj energani u Sušačkoj Dragi župan Komadina je podsjetio kako je država najavila i trebala izgraditi 4 regionalne energane u kojima bi se energetsko gorivo pretvaralo u toplinsku energiju i struju, međutim to nije napravljeno. Dodao je kako je projekt u Sušačkoj Dragi u početnoj fazi promišljanja te kako bi mogućom energanom upravljao Energo.

Na upit da li je započela analiza demografskih pokazatelja pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač je odgovorila kako istraživanje vodi Stjepan Šterc te kako će se ono po ugovoru dovršiti 28. veljače.

Što se tiče pomoći poduzetnicima u turizmu i ugostiteljstvu radi korona krize, župan Komadina rekao je kako Županija nema nikakvih nameta prema gospodarstvenicima osim koncesijskih naknada, za koje je resorna pročelnica Nada Milošević rekla kako se one dijele na tri dijela – jedna trećina pripada RH, jedna lokalnoj samoupravi i jedna trećina je prihod PGŽ.

„Dosad je uplaćeno 8,1 milijuna kuna od koncesijske naknade, gotovo su svi koncesionari platili svoje obveze. U stalnoj smo komunikaciji s njima te ćemo ćemo i dalje lobirati da se našim koncesionarima olakša plaćanje koncesijske naknade, a i otvorena je mogućnost obročnog plaćanja njihovih obveza“ zaključila je Milošević.

Za projekt Platak župan je naglasio kako je to projekt koji je započeo još 2006. godine te je jedan od najbolje prihvaćenih projekata od strana građana te se svake godine dodatno u njega ulaže.

Nakon aktualnog sata 34. sjednica ŽS PGŽ prekinuta je zbog nedostatka kvoruma te će se nastaviti idući tjedan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari