ZBOG PADA PRIHODA: Otežano financiranje županijskih prometnica

Foto: facebook NiNo Paškvan

Razlog tome je, kažu u Županiji, izmjena Pravilnika o cestarinama kojom su smanjene cestarine za vozače autobusa i kamiona. Prometnice naše županije, kojih ima više od tisuću kilometara, teško je održavati prihodima koji stagniraju i padaju već 10 godina

Župan Zlatko Komadina sa suradnicama održao je press kolegij na kojem je bilo riječi o radu Županijske uprave za ceste PGŽ, rasporedu sredstava za sufinanciranje programa i projekata nacionalnih manjina, realizaciji sredstava za decentralizirane funkcije zdravstvenih ustanova na području Primorsko-goranske županije, programu rada Savjeta mladih kao i drugim aktualnostima, prenose mrežne stranice PGŽ.

Izmjena Pravilnika o cestarinama

Župan je izrazio nezadovoljstvo financijskim dijelom izvješća Županijske uprave za ceste jer prihodi ne samo da stagniraju, već i padaju. Razlog tome je izmjena Pravilnika o cestarinama kojom su smanjene cestarine za vozače autobusa i kamiona.

Sam financijski plan, naglasio je Komadina, ostvaren je korektno: od 101 milijun planiranih prihoda realizirano je 95 milijuna: “To pokazuje da od planiranih pomoći koje dolaze od Hrvatskih cesta, Županije te gradova i općina, jedino je Primorsko-goranska županija u potpunosti ispunila svoje obaveze, dok Hrvatske ceste nisu uopće financijski pomagale ŽOC-u. Zbog smanjenja proračuna smanjio se udio gradova i općina, što sve objašnjava preostalih 6 milijuna kuna”, pojasnio je župan.

Prometnice naše županije, kojih ima više od tisuću kilometara, teško je održavati prihodima koji stagniraju i padaju već 10 godina. Specifičnost naše županije je da ima puno kilometara, velik je ruralni dio i ima snježne uvjete gdje se veliki iznos troši na redovno održavanje prometnica.

Udrugama nacionalnih manjina oko 530.000 kuna

Župan je izvijestio i o rasporedu sredstava udrugama nacionalnih manjina kojima je za 84 programa odobreno oko 530.000 kuna. To je dio uhodane prakse županije da stimulira bogat kulturni život kroz udruge nacionalnih manjina.

komadina 180416

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač izvijestila je o radu savjeta mladih i vijeća seniora u prošloj godini: “Zadovoljni smo ostvarenim jer je Savjet mladih više medijski eksponiran i angažiran oko rješavanja problema mladih ljudi. Uključili su se u programe samozapošljavanje mladih i organizirali sajam vještina ‘Pokaži što znaš’ na kojem su zaposleni mladi ljudi predstavljali svoje vještine”, rekla je Marač.

Posebno je važno da su se tu okupile i udruge mladih pa Savjet mladih usko surađuje s Klubom mladih i Savezom udruga mladih. Time okuplja 12.000 mladih s kojima provodi brojne aktivnosti.

Što se tiče Vijeća seniora, u prošloj godini ono je organiziralo jednu tribinu i sjednicu koja je bila otvorena za medije, na kojoj su informirali o svom angažmanu, uslugama koje se pružaju i kako skrenuti pozornost na usluge koje su potrebne starijim građanima.

Izvještaj o radu povjerenstva za zaštitu prava pacijenata

Izvijestila o realizaciji sredstava za decentralizirane funkcije zdravstva i o izvještaju o radu povjerenstva za zaštitu prava pacijenata.

UO za zdravstvo zadužen je jednom godišnje podnijeti izvještaj o stupnju realizacije decentraliziranih sredstava za zdravstvo za proteklu godinu. U 2015. godine ostvaren je visok stupanj realizacije od 98.46%. Što se tiče strukture dodijeljenih sredstava, 75% bilo je raspoređeno za investicijsko ulaganje, a preostala četvrtina za investicijsko i tekuće održavanje te za informatizaciju zdravstvene djelatnosti.

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata stalno je tijelo Županijske skupštine temeljem Zakona o zaštiti prava pacijenata koji ta prava smatra dijelom općih ljudskih prava. Ono se brine o promociji prava pacijenata, razmatranju pritužbi i podnošenjem izvješća Skupštini i Ministarstvu zdravlja.

U 2015. godini Povjerenstvo je održalo 7 sjednica na kojima je razmotreno 28 pritužbi, od kojih se 8 odnosilo na ostvarivanja prava zdravstvenog osiguranja, 9 na stručni rad ili ponašanje liječnika i medicinskih sestara opće medicine, 1 na nezadovoljstvo ishodom liječenja, 1 na rad i ponašanje specijalista u javnom zdravstvenom sektoru, 3 na liječenje u privatnom zdravstvenom sektoru, 1 prigovor na dugu listu čekanja i 5 prigovora na postupanje vezano za administraciju zdravstvenih sustava. Povjerenstvo je dužno reagirati u roku od 10 dana po primanju prijave i rokovi su ispoštovani.

Na kraju konferencije za medije, župan je odgovorio na nekoliko pitanja novinara.

Po pitanju tehničkog pregleda u Marišćini, on je završen, pojasnio je župan. Uočeni su manji tehnički nedostaci koji se trebaju otkloniti do zadanog roka, ali temeljne odrednice su ispravne.

Zbrinjavanja klora i ostalih opasnih materijala u DINA petrokemiji

Na upit o pitanju zbrinjavanja klora i ostalih opasnih materijala u DINA petrokemiji, Županija je u prošlom proračunu osigurala sredstva za nadzor nad postrojenjem i čuvanje kemikalija kako se ne bi dogodio eko incident. Taj dio posla je obavljen i iskomunicirano je prema ministarstvu da se treba zbrinuti klor, što je također učinjeno. Preostaje zbrinjavanje ostalih opasnih sredstava, a na Ministarstvu zaštite okoliša je da to dogovori sa stečajnim upraviteljem.

Odobrena tri projekta PGŽ

Župan Komadina izvijestio je da je na natječaju Ministarstva turizma Primorsko-goranska županija kandidirala tri projekta i sva tri su odobrena. To su Centar za posjetitelje Beli Javne ustanove Priroda, Centar za posjetitelje Ronjgi Općine Viškovo te Kamačnik Grada Vrbovskog. Od ukupnog iznosa od 19 milijuna kuna predviđenim natječajem, ovim je projektima dodijeljeno oko milijun kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari