ZBOGOM ORUŽJE Mladi HNS-a: “Tko želi u vojsku, može i danas”

Foto: defender.hr

Vojni rok mora ostati stvar izbora pojedinca, smatraju mladi Istarsko-primorsko-goransko-ličko-senjskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata

„Sveučilišni kampus na Trsatu nekada je bio vojarna, a danas je centar razvoja znanja Rijeke i okolice i jedan je od pozitivnih primjera prenamjene nepotrebnih vojnih objekata u objekte od koristi široj društvenoj zajednici“, istaknuli su na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Mladih Istarsko-primorsko-goransko-ličko-senjskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata Dajan Delić i predsjednik Mladih HNS-a Rijeke Marin Filčić.

„U člancima koji su zadnjih tjedana preplavili medijski prostor spominju se iznosi od oko 100 milijuna kuna godišnje za uvođenje vojnog roka za mlade, što Vlada smatra vrlo prihvatljivim i ne vidi problem u trošenju tolikog iznosa na učenje: „jutarnje tjelovježbe, dizanja zastave i intoniranja himne, tečaja prve pomoći, upoznavanja oružja, vježbi gađanja, čitanja karata, različitih vježbi i civilnog služenja“. Logičnije je da se te stvari i dalje uče u školi kroz reformirani obrazovni sustav i da djeca imaju modernu tehnologiju s kojom mogu brže i lakše učiti prema programu prilagođenom stvarnim potrebama, nauštrb “štrebanju” iz knjiga“, smatraju mladi HNS-a.

Dajan Delić i Marin Filčić

Hrvatskoj je ulaskom u najsnažniji globalni vojno-sigurnosni savez (NATO) značenje obaveznog vojnog roka izgubilo svaki smisao, naglasili su Delić i Filčić. Naime, kao članici NATO-a Hrvatskoj ne prijete apsolutno nikakve vanjske ugroze zbog čega je mala, profesionalna i vrhunski opremljena vojska ono čemu trebamo težiti. Mladi HNS-a neprestano se zalažu za modernizaciju obrazovnog sustava i tome da mladi budu konkurentniji na tržištu rada te barataju novim potrebnim znanjima.

Na samom kraju Delić i Filčić istaknuli su najvažniju poruku:

„ Program Dragovoljnog vojnog osposobljavanja provodi se u Oružanim snagama Republike Hrvatske od 2008.godine, u skladu s Pravilnikom o dragovoljnom vojnom osposobljavanju NN 158/13. Ukratko, svi koji žele služiti vojni rok to mogu učiniti već danas i nema potrebe da prosvjeduju“.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari