RADOVI OD RECIKLIRANIH MATERIJALA

„Zeleni dani“ u izlozima Grada Rijeke povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

Idi na originalni članak

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, od 5. do 14. lipnja izlozi Grada Rijeke bit će ukrašeni umjetničkim radovima od recikliranih materijala, kao i popratnim informativnim tekstovima povezanim s tematikom zaštite okoliša.

Oglas

„Zelene dane“ u izlozima Grada Rijeke osmislili su članovi Tematske grupe okupljene oko prioriteta „Unapređenje kulture življenja, čuvanje javnog prostora te zaštita okoliša“ projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

U Izlozima Grada Rijeke postavljene su izložbe fotografija s akcija čišćenja na Velom vrhu i Kantridi (između Puta Franje Juretića i Istarske ulice) te radionice Tanje Blašković u „Riperaju“ pod nazivom „Kako se mogu od plastičnih vrećica izraditi ukrasno-dekorativni ili uporabni predmeti“.

Osim toga izloženi su studentski radovi studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci: Miriam Volarić, Dominika Višnjića, Glorie Arapović, te magistre likovne pedagogije Erike Močibob, kao i radovi napravljeni na kreativnoj i eko radionici pod vodstvom Daniele Torjan i Sandre Vučetić u sklopu programa Moje mjesto pod suncem, koji u Rijeci pet godina provodi Udruga Centar za kulturu dijaloga.

Ovaj oblik obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša izabran je u svjetlu novonastale situacije vezano za pandemiju Covid-19, na način da se manifestacija održi bez aktivnosti koje u sebi uključuju okupljanje većeg broja osoba, kao što je to bio običaj prethodnih godina. Tako je 2019. godine na prostoru terapijsko-rekreacijskog centra Udruge Pegaz održan prvi „Zeleni dan“ tijekom kojeg je dvjestotinjak Riječana svih generacija imalo je priliku uživati u besplatnim radionicama vezanim uz ekologiju i zaštitu okoliša, brigu o konjima i domaćim životinjama, a bile su upriličene i mnoge zabave i sportske igre na otvorenom.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja i to od 1972. godine kada je na Stockholmskoj konferenciji utemeljen ovaj dan s ciljem da svaki pojedinac postane svjestan okoliša u kojem živi te aktivno sudjeluje u njegovom očuvanju i poboljšanju.

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Posljednjeg desetljeća svi osjećamo posljedice klimatskih promjena (kiše, poplave, suše, hladnoća…) i utjecaja na okoliš. Pri tom odgovornost za njih ne nose samo politike pojedinih zemalja i nevladine organizacije koje bi trebale više naglašavati i zagovarati okolišnu politiku, već i sekundarne djelatnosti (industrija, rudarstvo, energetika…), kao najveći proizvođači štetnih stakleničkih plinova, te pojedinci koji svojim razmišljanjem i životnim stilom utječu na okoliš u kojem žive. Svjetski dan okoliša upravo i zato povezuje sve sudionike ovog procesa pri čemu se ističu zajednička nastojanja i uspjesi u postizanju i očuvanju zdravog okoliša.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zaštite okoliša je „Bioraznolikost“.

U organizaciji „Zelenih dana“ sudjelovali su: Grad Rijeka, Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, Katedra za socijalnu medicinu i epidemiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Komunalno društvo Čistoća.

Exit mobile version