RADOVI OD RECIKLIRANIH MATERIJALA

„Zeleni dani“ u izlozima Grada Rijeke povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, od 5. do 14. lipnja izlozi Grada Rijeke bit će ukrašeni umjetničkim radovima od recikliranih materijala, kao i popratnim informativnim tekstovima povezanim s tematikom zaštite okoliša.

„Zelene dane“ u izlozima Grada Rijeke osmislili su članovi Tematske grupe okupljene oko prioriteta „Unapređenje kulture življenja, čuvanje javnog prostora te zaštita okoliša“ projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

U Izlozima Grada Rijeke postavljene su izložbe fotografija s akcija čišćenja na Velom vrhu i Kantridi (između Puta Franje Juretića i Istarske ulice) te radionice Tanje Blašković u „Riperaju“ pod nazivom „Kako se mogu od plastičnih vrećica izraditi ukrasno-dekorativni ili uporabni predmeti“.

Osim toga izloženi su studentski radovi studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci: Miriam Volarić, Dominika Višnjića, Glorie Arapović, te magistre likovne pedagogije Erike Močibob, kao i radovi napravljeni na kreativnoj i eko radionici pod vodstvom Daniele Torjan i Sandre Vučetić u sklopu programa Moje mjesto pod suncem, koji u Rijeci pet godina provodi Udruga Centar za kulturu dijaloga.

Ovaj oblik obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša izabran je u svjetlu novonastale situacije vezano za pandemiju Covid-19, na način da se manifestacija održi bez aktivnosti koje u sebi uključuju okupljanje većeg broja osoba, kao što je to bio običaj prethodnih godina. Tako je 2019. godine na prostoru terapijsko-rekreacijskog centra Udruge Pegaz održan prvi „Zeleni dan“ tijekom kojeg je dvjestotinjak Riječana svih generacija imalo je priliku uživati u besplatnim radionicama vezanim uz ekologiju i zaštitu okoliša, brigu o konjima i domaćim životinjama, a bile su upriličene i mnoge zabave i sportske igre na otvorenom.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja i to od 1972. godine kada je na Stockholmskoj konferenciji utemeljen ovaj dan s ciljem da svaki pojedinac postane svjestan okoliša u kojem živi te aktivno sudjeluje u njegovom očuvanju i poboljšanju.

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Posljednjeg desetljeća svi osjećamo posljedice klimatskih promjena (kiše, poplave, suše, hladnoća…) i utjecaja na okoliš. Pri tom odgovornost za njih ne nose samo politike pojedinih zemalja i nevladine organizacije koje bi trebale više naglašavati i zagovarati okolišnu politiku, već i sekundarne djelatnosti (industrija, rudarstvo, energetika…), kao najveći proizvođači štetnih stakleničkih plinova, te pojedinci koji svojim razmišljanjem i životnim stilom utječu na okoliš u kojem žive. Svjetski dan okoliša upravo i zato povezuje sve sudionike ovog procesa pri čemu se ističu zajednička nastojanja i uspjesi u postizanju i očuvanju zdravog okoliša.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zaštite okoliša je „Bioraznolikost“.

U organizaciji „Zelenih dana“ sudjelovali su: Grad Rijeka, Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, Katedra za socijalnu medicinu i epidemiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Komunalno društvo Čistoća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari