INICIJATIVA EUROPSKE KOMISIJE

Zeleni tjedan: Online predavanje „Bioraznolikost u gradu“

U sklopu Zelenog tjedna u gradu Rijeci, izv.prof.dr.sc. Boštjan Surina iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci održat će u četvrtak, 22. listopada u 19 sati online predavanje „Bioraznolikost u gradu“.

Bioraznolikost predstavlja složenu biološku karakteristiku ekosustava koju često pogrešno shvaćamo i interpretiramo. Možemo ju promatrati i analizirati na različitim razinama, od molekula preko jedinki, vrsta, zajednica pa sve do samih ekosustava. Suprotno općem mišljenju, bioraznolikost u gradovima je velika i često znatno veća od bioraznolikosti u susjednim ekosustavima koji su pod manjim utjecajem čovjeka. No, ta raznolikost u većini primjera nije funkcionalna. Problematiku vezanu za bioraznolikost u gradovima najčešće pokušavaju rješavati uspostavljanjem „zelenih otoka“, a što je u temelju krivo.

Predavanje će se moći pratiti online putem YouTube kanala Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Zeleni tjedan (Green Week), inicijativa Europske komisije kojom se istražuju načini na koje EU može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad, ove se godine obilježava od 19.-22. listopada.

Zelenog tjedan u Rijeci, osim online predavanja, uključuje i još dva događaja. Na postamentima na Korzu postavljenja je retrospektivna izložba “Dragutin Kiš-akvareli i parkovi”, koja predstavlja stručni i slikarski opus jednog od prvih pejzažnih arhitekata u Hrvatskoj. Također, drvored na prometnici Hosti-Viškovo jučer je obogaćen s novih 14 stabala gledičije.

EU Zeleni tjedan ove se godine zbog pandemije COVID-19, umjesto u svibnju odvija u listopadu a zbog epidemioloških mjera i preporuka održava se u manjem obimu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari